Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits december 2023

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden

Er werd vroeger gezegd: de tijd gaat snel, gebruik hem wel! 
Dit is alweer de laatste Flits van dit jaar. Achteraf gezien ging dit jaar voor mijn gevoel wel supersnel voorbij! 
Wanneer we nu terugkijken op onze Groei & Bloei-activiteiten kunnen we vaststellen, dat er bij onze afdeling veel was te beleven: veel mensen ontmoet en contacten kunnen leggen tijdens de lezingen, wandelingen, en de voor- en najaarsplantenruilbeurs. Ook de bloemschikgroepen kunnen terugkijken op een bloemrijk seizoen en er konden leuke schikkingen mee naar huis genomen worden. Met als hoogtepunt de demonstratie van Linda Eising op 23 november.
De tuingroep kwam regelmatig bij elkaar en heeft mooie tuinen en kwekerijen bezocht. De fotogroep was zeer actief om diverse onderwerpen vast te leggen, individueel en tijdens gezamenlijke ‘uitjes’.

Voor januari staat onze ‘OPEN AVOND’ op het programma. 
Heb jij je nog niet opgegeven om je mooie plaatjes te laten zien? Doe het snel! Dan kan Ypie er een mooi programma van maken.
In november werden wij geconfronteerd met een ware novemberstorm. Wat ging het buiten te keer!
Geweldig dat Frits - lid van onze fotogroep - dit met zijn camera kon vastleggen en ons er nu van laat genieten.
Ik wens jullie met deze Flits veel leesplezier.

Nieuwe leden 

Deze maand mogen wij Jan uit Stuifzand als nieuw lid welkom heten. 
Hartelijk welkom bij de afdeling Hoogeveen / De Wolden!
We hopen je snel bij onze activiteiten te mogen ontmoeten.
Vanwege privacybescherming mogen wij geen achternamen noemen in de Nieuwsflits,
maar ook alleen met je voornaam ben je van harte welkom.

Ken je deze plant

Bloemschikken

De leiding van de bloemschikgroepen vroegen aan de deelnemers op maandagavond:
Waarom kom je naar bloemschikken?
Als antwoord werd gegeven:
1 Omdat ik het leuk vind om eens anders wat met bloemen te doen.
   Het is de eerste keer dat ik op cursus ben. Super Leuk!
2 Omdat ik dat gezellig vind, beetje creatief bezig.
3 Omdat ik het thuis alleen zelf niet doe.
4 Ik ben mee gevraagd door de buurvrouw, maar wel leuk.
5 Dat iedereen van de opdracht weer iets anders maakt.
6 Het is elke keer weer anders en het wordt altijd wat. Het is altijd gezellig!
7 Voor de inspiratie en voor elkaars stukken, niemand is het zelfde, ook al krijgen we allemaal dezelfde 
   opdracht. Iedereen doet het op zijn / haar eigen manier.
8 Dan kom ik iedere keer met een mooi bloemstuk thuis.
9 Het is elke keer weer zo mooi om te zien wat iedereen maakt. Een feest voor het oog en fijn dat we
   zoveel van elkaar mogen leren.
10 Omdat ik elke keer met een prachtig bloemstuk thuiskom.
11 Wat heb ik veel geleerd! Trots ga ik dan met een bloemstuk naar huis. Bedankt Leidsters!!
12 Omdat je altijd met een mooi stuk naar huis gaat. En het is ook heel gezellig.
13 Voor de ontspanning en om creativiteit kwijt te kunnen.
14 Bloemschikken is een passie voor mij en voor de gezelligheid.

De opdracht voor de dinsdagavondgroep: maak van meerdere ondergronden één bloemstuk /arrangement. Twee meerdere potten of flessen, schalen, ga je samen ‘smelten’ tot één schikking!
Door middel van het bundelen van takken (bruidssluier, klimop).
Met grassen omwikkelen met wol of draad.
Of schalen / borden stapelen met steeds een blokje oase ertussen.
Stevig op elkaar door aan de onderkant van het stapelbord een prikker te plakken.
Zie: Bloemschikken in november

Fotogroep

Onze amateurfotografen zijn voor de maand november bezig geweest om het thema ‘doorkijkjes’ in foto’s vorm te geven. Ook dit was weer een leuke opdracht. Het zette ons fotografenbrein wel aan het denken! Zie: Doorkijkjes
Voor december is de opdracht: 5 december!
Tot eind december is de expositie ‘mooie luchten’ in Weidestein te bewonderen.
Vanaf 5 januari hangen er foto’s met als thema ‘verstilling’ in het Bethesda ziekenhuis.

17 januari, foto en filmavond door leden en niet-leden

Ieder jaar hebben we een avond met eigen inbreng van leden en niet leden. De natuur is zo inspirerend en er zijn zoveel foto’s die de moeite waard zijn om te projecteren op een groot doek.  
Daardoor zijn het geslaagde avonden. 
Wil je meedoen, iedere presentatie duurt tien minuten, meld je bij Ypie Terpstra. yterpstra@ziggo.nl
Zij zorgt dan voor een mooi en gevarieerd programma. 
De avond is in de Vredehorst, onze nieuwe locatie voor ledenavonden. 
Zuidwoldigerweg 32 Hoogeveen

Leven in de tuin

In deze tijd merk je hoe belangrijk het is om ook in de latere herfst kleur in de tuin te hebben, want de wereld is vaak nat en grijs. En als de zon dan toch schijnt, heb je meteen een prachtig spektakel. 
Er zijn zeker een paar struiken, want die geven nu de meeste kleur, die nog veel te bieden hebben. 
Dat zijn bijv. nog steeds de koelreuteria of blazenboom en de bottelroos. Die laatste is al wekenlang prachtig, eerst met groen blad met wat geel en nu heldergeel blad met wat groen en daarbij de helderrode bottels. En heel mooi zijn de Japanse esdoorns. 
Struiken die lang kleur geven zijn daarom fijn. Je hebt ook de kornoeljes met mooi verkleurende stengels die geweldige herfstkleuren hebben. Alleen duurt dat meestal niet langer dan een week; een beetje kou en wind en weg is het mooie blad. Wel heb je dan de stengels voor winterkleur. Midwinter Fire en Anny’s Winter Orange zijn heel mooi. Een fel groene stengel heeft de Cornus Stolonifera Flaviramea.
Maar voor nu is er nog wel wat te halen. In openbare perken in een dorp of stad zie je vaak Berberis; in vakbeplanting, gesnoeid en saai. Maar het is een onderschatte struik. Ze bloeien mooi en geven nu een lange,  mooie herfstkleur met ook nog rode besjes. Een roodbladige of roodbonte berberis doet het heel goed in een border.
Berberis Thunbergii Orange Rocket is wat lichter van kleur en groeit compact. 
Berberis Aurea heeft geelgroen blad, ook fijn om mee te combineren.  
En er zijn wintergroene die in het voorjaar met mooie gele of oranje trossen bloeien.  
Zowel de bottelroos als de berberis wordt goed bevlogen door insecten. De bessen worden gegeten door vogels. De bottels kun je zelf ook oogsten, ze zijn heel gezond en lekker in thee. Je kan ze goed drogen, maar het is handig om de pitjes er uit te halen  Mijn moeder maakte  vroeger rozenbotteljam van verse bottels. 
YT

Wilde planten: Stoepplanten

Eerder heb ik al geschreven dat onkruid niet bestaat. Elk plantje en bloemetje heeft een naam en is vaak heel bijzonder om te zien. Maar wie kijkt er nu echt naar de plantenwereld onder zijn voeten. “Ben je iets kwijt?” of “Zoek je iets?”  vragen voorbijgangers vaak wanneer we als plantenwerkgroep langzaam langs de rand van een parkeerplaats lopen en naar de grond turen. “Nee hoor, wij zoeken uit hoe deze planten heten.” “Dat is toch gewoon onkruid” zegt men dan vaak. 
Onkruid klinkt wat negatief en daarom is het woord “stoepplantjes” geïntroduceerd. Klinkt toch veel vriendelijker.
Als de stoepplantjes in de weg zitten, is wieden de enige oplossing. Maar waar ze niet in de weg zitten laat ze staan. Deze planten zorgen voor biodiversiteit en helpen een stad vergroenen.
Het afgelopen jaar werd het “tegel wippen” gepromoot en er zijn heel veel tegels uit tuinen gehaald om er planten voor in de plaats te zetten. Waar tegels wel nodig zijn, laten we de stoepplanten zoveel mogelijk staan.
Wat zijn stoepplanten: het zijn planten die groeien tussen de voegen van tegels, tegen huizen, in een boomspiegel omsloten door tegels of in de schaduw van een lantaarnpaal.
Ik zal deze maand een paar stoepplanten noemen en de volgende keer ga ik in op het botanisch stoepkrijten. Bovendien zal ik nog een paar stoepplantjes bespreken.

Zevenblad
Zevenblad heeft prachtige schermen met witte bloemen en zeven of negen ontwikkelde deelblaadjes. Alleen in de tuin wil je deze plant niet hebben. De plant maakt lange uitlopers onder de grond en als je maar een klein stukje wortelstok laat staan, wordt er snel een nieuwe plant gevormd. Zelf heb ik nu een paar jaar het blad vlak boven de grond afgeknipt, zonder aan de wortel te trekken. Hierdoor krijgt het geen voeding via het blad en gaat uiteindelijk dood. Jong blad kun je gebruiken in de salade en de soep. 
Klaverzuring
De gehoornde klaverzuring zie je veel op de stoep. Ze heeft geel tot oranjeachtige bloemetjes en het blad varieert van groen tot bruin-paars. De bladeren zijn drietallig en zijn hartvormig. De plant breidt zich snel uit. De doosvruchten springen open en verspreiden zich op deze manier. De stijve klaverzuring lijkt er veel op, maar heeft alleen groen blad met dezelfde vorm. De stijve klaverzuring breidt zich onder de grond uit met ondergrondse uitlopers.
Hondsdraf
Altijd groen blad met vaak paarse lentebloeiers. Voor de meesten wel bekend denk ik. Het is de moeite waard om eens goed naar de bloem te kijken.  De naam hondsdraf komt van het oud woord “wondrank”. Het werd vroeger gebruikt bij de genezing van wonden. Het blad is rond of niervormig met een gekartelde rand.
Gewone Brunel
Brunel heeft lila tot diep paarsblauwe lipbloemen, welke in een dikke korte aar staan. Het bloeit de hele zomer en is een echt bermplantje. Het plantje wordt ook wel “bijenkorfje” genoemd. Na de bloei wordt de bloeiaar bruin en de vorm doet dan denken aan een bijenkorfje. De brunel verspreidt zich met stengels die over de grond kruipen en wortelen op de bladknopen.

BG

Open Tuinen Carrousel: I.V.N. Struunhuus Steenbergerpark

IVN afdeling Hoogeveen heeft een eigen onderkomen in het Steenbergerpark. Vanuit dat onderkomen organiseren wij,  I.V.N. Natuureducatie Hoogeveen verschillende activiteiten. Zo hebben we bijvoorbeeld onze jaarlijkse Slootjesdag in juni en Fête de la Nature in september. Met deze activiteiten proberen we de liefde voor de Natuur in ieders hart te brengen. 
Ook hebben we onze Struuntuun ingericht met fruitdragende struiken en bomen, groenten, kruiden en bijvriendelijke planten. Dit is in ontwikkeling en zoals iedereen wel weet is water, hitte en droogte inmiddels een heel belangrijk onderdeel van het tuinieren geworden. Daar kunnen we de komende jaren nog veel over leren. En om te leren over de Natuur daarvoor kom je naar IVN, Natuureducatie daar zijn we altijd mee bezig. 
Grietje Loof.

Plant in het Flitslicht: Gloriosa van Betsy Otten

Vorig jaar kwam ik in gesprek met Marry vd Kamp over de Gloriosa.
Wij waren het er samen over eens dat het een bijzonder mooie plant is.
Marry vroeg mij of ik een klein verhaaltje wilde schrijven in de Flits van Groei en Bloei over de Gloriosa. De Gloriosa zag ik wel vaak bij mooie bloemschikkingen en ze trok op die manier wel mijn aandacht. Ik heb informatie gekregen bij een bloemist, die voor mij een plant heeft meegenomen van de veiling, waar ik erg blij mee was. De botanische naam van Gloriosa luidt ook zo - Gloriosa superba om precies te zijn. Een verwijzing naar haar schoonheid; in het Latijn betekent ‘gloriosus’ glorieus.
Het leuke van de plant is dat zij zichzelf vermeerdert door jonge knollen te geven. Zodoende heeft Marry nu ook een Gloriosa. 
Als je de knollen in de pot zet moet je goed opletten dat je ze er zeer goed inzet. Rechtop en het kopje naar boven! Als het proces van groeien begint, is dat prachtig om te volgen:  eerst, hoeveel er van op komt en vervolgens zie je alle knoppen en dan die prachtige bloemen. Ze moeten overwinteren in een vorstvrije ruimte.  Als het goed gaat, dan krijg je de volgende zomer een pot met prachtige bloemen in het vlamrood met saffraangele randen . Het is een klimmer; aan de blaadjes zit een fragiel draadje dat zich overal aan vastklampt. Dit jaar heb ik  weer erg genoten van de Gloriosa.

Groeten van Betsy Otten.

Noord Nederlands Bloemschikevenement 9 maart 2024

De voorbereidingen voor een volgende editie van het NNBE zijn in volle gang. Tijd dus voor wat meer details. Het evenement zal worden gehouden op 9 maart 2024 in het Multifunctioneel Centrum ‘De Wier’ in Ureterp.
De opzet is als volgt. Er zijn 2 groepen: recreanten en gevorderden. Deelnemers beslissen zelf in welke groep ze mee willen doen. Er is één opdracht per groep. De opdracht wordt op de dag zelf bekend gemaakt. Aan de deelnemers worden alle materialen samen met de opdracht uitgereikt, aan het begin van het evenement. De Noord-Nederlandse kampioen bloemschikken wordt gekozen uit de deelnemers van de gevorderdengroep door een professionele jury.
‘s Middags is er een bloemschikdemonstratie met verloting van de gemaakte arrangementen.

Wil je alleen naar de bloemschikdemonstratie? De toegang kost in dat geval voor leden van Groei&Bloei €7,- en €10,-  voor niet leden. Neem je ledenpas mee voor de korting op de entreeprijs!
Opgeven voor deelname aan het NNBE kan tot uiterlijk 7 februari 2024. Opgeven voor alleen de bloemschikdemonstratie kan tot uiterlijk 5 maart 2024. Wilt u deelnemen aan het NNBE? Vul dan het deelnemersformulier in.
Wil je alleen de bloemschikdemonstratie bijwonen? Geef je dan in dat geval op door een email te sturen naar NNBE.groei@gmail.com, zodat je zeker bent van een plekje!

Terugblik op de Workshop van 2 november 2023

We hebben dit seizoen opnieuw workshops georganiseerd. Jaren geleden maakte het ook deel uit van ons programma.
De workshop “Glasfusion” van Gerard Weisbeek vond plaats op 2 november met een klein groepje. We waren met vijf personen en dat was ook het maximale aantal deelnemers. Het was een leerzame en gezellige dag. 
Tevoren hadden we per e-mail instructies ontvangen en als je wilde, kon je thuis al een ontwerp maken.
De resultaten waren totaal verschillend; wat het juist zo gevarieerd maakte.
De koffie en lunch waren prima verzorgd door Tonny. We konden onze creaties één à twee weken later gebakken ophalen. Hierbij voeg ik wat foto`s toe om een indruk te geven van onze dag.

Terugblik bloemschikdemonstratie van Linda Eising

Op 23 november s ’avonds gaf Linda Eising een bloemschikdemo in ‘de Weideblik’.
Wat een belangstelling; de zaal zat helemaal vol!
Het was een inspirerende avond met bijzondere, nieuwe ideeën. 
Technieken werden gedemonstreerd om van draad kleine kerstboompjes te maken en ook grof kippengaas waarop een placemat werd vastgemaakt waar bloemen door gestoken werden tot een boeket.
Ook liet zij zien hoe je vilt op een andere manier kan verwerken. Zo had ze nog meer unieke techniekjes om van te smullen.
De zaal zat vol aandacht te luisteren; het was dan ook muisstil als Linda aan het woord was.
Niemand wilde iets missen van haar mooie ideeën. Het was genieten en o zo leerzaam.
Aan het eind werden alle door haar gemaakte stukken verloot.
Jammer, dat ik het stuk met de kleine kerstboompjes niet heb gewonnen.
Dat vond ik heel bijzonder.
Linda bedankt, het was een top-avond!
Tot de volgende keer.

Lammy

Open Tuinen Carrousel Drenthe in 2024

De data voor de Open Tuinen Carrousel Drenthe 2024 zijn inmiddels bekend,  zodat je ook weet voor welk weekend er aangemeld kan worden:

Groei & Bloei Open Tuinen Weekend in 2024 op 15 en 16 juni

  • 11 en 12 mei Voorjaarstuinenweekend; hieraan kunnen alle tuinen in Drenthe (plus een paar net over de provinciegrens) mee doen
  • 15 en 16 juni Landelijk Open Tuinen Weekend; hieraan kunnen alle tuinen in Nederland mee doen
  • 6 en 7 juli regio Hoogeveen en Meppel
  • 10 en 11 augustus regio Assen, Beilen en Roden
  • 7 en 8 september regio Coevorden en Emmen

Inmiddels is ook op de website van de Open Tuinen Carrousel Drenthe het inschrijfformulier voor 2024 geopend: www.opentuinencarrouseldrenthe.nl/aanmelden

Wij zoeken rondom Hoogeveen en gemeente De Wolden tuinliefhebbers die hun tuin open willen stellen voor bezoekers.
Mocht je mee willen doen, dan verzoeken wij je om het inschrijfformulier in te vullen zodat we je gegevens hebben voor 2024. Als je al eerder hebt meegedaan, dan kun je je op het formulier beperken tot het doorgeven van de data wanneer je mee wilt doen.

Voor jou gelezen

Is jouw tuin een ‘tuinreservaat’? 
Lees hierover in het tuinboekje van Jolande Schoemaker.
link: Wat is een tuinreservaat.

Hup voor de heg en de haag
Breng de heggen en hagen weer terug in de tuinen! Veel vogels die graag hun nest in struiken bouwen hebben het moeilijk. Door de jaren heen zijn in ons land veel heggen vervangen door schuttingen en stukjes groen vervangen door tegels. Weg kraamkamer en voedselbron voor de vogels. Dus plant mee! Plaats een heg, haag of struik en sla twee vliegen in één klap. Je doet jezelf een plezier een groenere tuin vol leven en helpt tegelijkertijd vogels als de merel en staartmees enorm.
https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/hup-voor-de-heg-en-haag#:~:text=Dus%20plant%20mee!,liet%20opstellen%20door%20Sovon%20Vogelonderzoek.

Expositie Wie Wat Wol in bezoekerscentrum Dwingelderveld

www.natuurmonumenten.nl/bezoekerscentrum-dwingelderveld/nieuws/expositie-wie-wat-wol-in-bezoekerscentrum-dwingelderveld

Eindejaar plantenjacht - 25 december- 3 januari

www.tuintelling.nl/tellingen/eindejaars-plantenjacht

26 januari Landelijke Nationale Tuinvogeltelling

Link: www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling

Cursus Vogels in Nederland

In tien lessen leer je veel vogels en hun geluiden herkennen. Van tuinvogels, bosvogels, weidevogels en watervogels tot vogels van het waddengebied. Je leert bijvoorbeeld hoe je die grote witte vogels uit elkaar kunt houden. Ook deze cursus zit boordevol leuke weetjes. En hoe meer je weet, hoe meer er buiten valt te zien en te genieten!
www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/online-vogelcursussen/cursus-tuinvogels-in-nederland

Tuintips

Kijk op de tuinkalender van Groei en Bloei!   Daar staan tuintips en wat je in december in de tuin kunt doen.  
groei.nl/tuin/tuinkalender/december https://groei.nl/tuin/tuinonderhoud/tuinkalender/wat-doe-je-wel-en-niet-in-de-herfsttuin-video?utm_medium=email&utm

Wanneer je vragen hebt over de naam of verzorging van een plant in je tuin of op je vensterbank, stuur deze vraag naar Wiert Nieuman. Uit eigen ervaring weet ik dat Wiert zal proberen jouw vraag te beantwoorden.
https://mijn.groei.nl/mijn-groenadvies

Oplossing planten raadsel:

Nieuwsflitsen op de site

Ben je benieuwd naar vorige uitgaven van de Nieuwsflits?
Zie onze uitgebreide site onder het ‘kopje’ diversen en ga dan naar Nieuwsflits.

Beste lezers en lezeressen, 
wanneer jullie een idee/tip hebt, een leuke foto van je tuin en je wilt deze met ons delen in de Nieuwsflits, laat het ons weten! Heb je een leuke kamer-of tuinplant waar je helemaal verliefd op bent en wil je dit vertellen in de rubriek ’Plant in het Flitslicht’, doe even een mailtje naar Marry van de Kamp,  rmvandekamp@outlook.com
Wie weet geef je op deze manier aan andere lezers inspiratie en kunnen wij onze Nieuwsflits met elkaar ‘boeiend en bloeiend’ houden.

Wij wensen jullie heel fijne feestdagen toe en  voor 2024 een Bloemrijk Tuinjaar.

Bea, Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.
Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl
Link facebook: https://www.facebook.com/GroeienBloeiHoogeveen/DeWolden