Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits december 2022

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden

Als afdeling  konden wij elkaar weer ontmoeten en de bloemschikkunst afkijken op de prachtige demonstratie avond die werd gegeven door Hans Zijlstra. Dat was genieten! 
Met het blij maken van 3 jubilarissen rollen we zomaar de maand december in, het einde van 2022!
December: korte dagen, lange avonden, heerlijk met een tuinboek op schoot weg dromen naar het voorjaar. 
Wij kijken nu eerst uit naar onze avond  op 18 januari: Presentatie door eigen leden.

Jubilarissen.

Vorige maand hebben wij 3 jubilarissen blij kunnen maken met een certificaat van het hoofdbestuur uit Zoetermeer. Vanaf 1982 zijn zij 40 jaar lid van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden.
Het was wel heel bijzonder dat de zoon van mevrouw Kammer het lidmaatschap van zijn overleden moeder heeft laten doorlopen. En hij het certificaat van 40 jaar lidmaatschap in ontvangst mocht nemen. Hij was met het bijbehorend presentje, heel blij.
De dames Oene en Te Velde waren zeer verrast!

Bloemschikken. 

Voor de dinsdagavondgroep was de opdracht: een parallel bloemstuk maken. Een piepschuim schijf of taart model met daarin reageerbuisjes of een schaal met een rand, gevuld met oasis. Parallel is meestal recht omhoog. Maar het kan ook horizontaal, dit is wel moeilijker. De materialen zijn bij voorkeur van rechte stelen. Ook de ondergrond moet strak van vorm zijn. Je kunt ook met geverfde stokken werken, of stokken omwikkelen met wol, die je tussen je bloemstuk kunt steken.
Zie: Bloemschikken november 2022.

Fotogroep.

De fotogroep is in november bezig geweest met glas fotograferen.
Het resultaat mag er zijn: wat een diversiteit!
Op dit moment exposeert de fotogroep in Het Jannes van der Sleedenhuis aan de Valkenlaan, in Hoogeveen, met als onderwerp: molens en delen van molens.
De expositie is te bezichtigen op de tweede en derde etage.
Het is de moeite waard om er even een kijkje te nemen.

Alle foto's uit de collage en nog meer zijn te zien op: Glas december 2022.

Woensdagavond 18 januari: Presentatie door eigen leden. 

Groei & Bloeileden, die hun gemaakte foto of filmpje graag met anderen willen delen, krijgen deze avond de gelegenheid  om 10 minuten hun afbeeldingen van tuin, vogels, vlinders en alles over natuur te tonen. 
Het kan van alles zijn, als het maar met de natuur of met groeien en bloeien  te maken heeft.
Meestal heb je zelf wel foto’s die je niet zo snel op de lezingen ziet.
Soms spreekt een foto voor zich, maar je kunt hem ook voorzien van een toelichting of een kort verhaaltje.
De presentatie mag maximaal 10 minuten duren.
Geef je op bij Ypie Terpstra: yterpstra@ziggo.nl
Vermeld daarbij ook je onderwerp zodat we een zo gevarieerd mogelijke avond kunnen samenstellen.

Terugblik bloemschikavond Hans Zijlstra. 

Vol verwachting ging een groot aantal bloemschikliefhebbers naar de Kerstdemo van Hans Zijlstra in het Herman Bavinckhuis te Hoogeveen.
Hans, een topbloemmist uit Groningen, kwam nu eindelijk na de coronaperiode een Kerstdemonstratie voor ons geven.
Voor hem was het heel plezierig dat de zaal zo goed gevuld was.
De altijd vrolijke Hans demonstreerde voor ons zeven prachtige Kerstarrangementen.
Vol overgave en heel enthousiast legde hij alles uit.
Hij liet ook een aantal technieken zien, b.v. wol of touw om een pen draaien in een accuboor.
Hoe je zelf van draad gaas kunt maken voor een boeket.
Ook liet hij een inspirerende ondergrond en een prachtig frame (met gouden papierbloemetjes) voor een boeket zien wat de bloemschiksters zeer aan sprak.
Het was een lust om te aanschouwen hoe Hans met deze prachtige materialen en zijn bijzondere 
bloemkeuze tot een schitterend Kerstarrangement kwam.
Er werd zelfs een tak ginkgoblad van goud in een boeket gebruikt. 
Wat echt bijzonder was, dat hij karton van zijn Wereldkampioenschap Bloemschikken gebruikte.
Dat werd een prachtig arrangement. Ik hoopte zo dat ik dat zou winnen bij de verloting, maar helaas.
Alle zeven Kerststukken werden verloot. De gelukkigen waren er heel blij mee.
Je kon ook nog bloemschikspullen kopen bij zijn uitgestalde kraampje, om thuis zelf aan de slag te gaan. Hier werd gretig gebruik van gemaakt.
Het was een hele mooie, gezellige, leerzame avond.
Voor herhaling vatbaar. Was je er niet, dan heb je zeker iets gemist.
Tot de volgende bloemschikdemonstratie. Ik kan er geen genoeg van krijgen.
Bloemengroetjes Lammy.

December: wie herkent dit kerstgroen?

Het verhaal van de kerstboom, Gonny Hendriks

Mijn naam is Abies Alba.
In 1986 woonde ik in  het binnenland bij Carcassonne in Zuid-Frankrijk en daar vond Elsard mij. Ik was nog heel erg klein. Hij nam me mee naar Groesbeek en ik mocht in zijn voortuin wonen.
Ik had het reuze naar m’n zin en groeide flink. Elsard vertelde mij dat ik een Algerijnse Zilverspar ben en dat ik heel bijzonder en heel mooi ben.
Men kan mij herkennen aan de zilveren assimilatielijnen onder iedere naald. Als je een naald van mij aftrekt zie je een rond mondje terwijl bij een gewone spar er een vleugeltje aan de naald zit.
Toen ik nog groter werd kreeg ik ook kegels en die staan sierlijk rechtop. Elsard vertelde mij dat ik een edele boom ben, want bij de gewone spar hangen de kegels.
Maar toen ik nog groter werd moest ik verhuizen. Gelukkig vond Elsard een pleeggezin voor mij en mocht ik in hun tuin wonen.
Iedereen bewonderde mij en ik was er gelukkig.
Elsard kwam regelmatig kijken of het wel goed met mij ging.
Vorig jaar december vertrok Elsard met Ingrid naar Mozambique. Hij kwam afscheid nemen en maakte foto’s van mij.
Nu in de herfst voelde ik me ziek! Corona kan ik niet krijgen, maar ik ging wel bloeden.
Mijn pleegmoeder zag het en schrok heel erg!
Ze vroeg Teun van Grinsven om eens naar mij te kijken. Hij zag dat ik echt ziek was. Met een schroevendraaier porde hij in mijn onderlijf en constateerde dat ik ga sterven!
Wat nu?
Toen las mijn pleegmoeder in het Groesbeeks Weekblad dat er een kerstboom werd gezocht. Ze heeft naar de gemeente geschreven dat ik wel kerstboom wilde zijn.
De heer René Gerritzen vertelde haar dat er nog 16 bomen in Berg en Dal kerstboom wilden zijn. Maar hij koos mij toch uit!
Nu kan ik iedereen nog zien en afscheid nemen.
De firma Bakker heeft mij omgezaagd en met een hoogwerker uit de tuin getakeld.
Daarna hebben ze mij voorzichtig op een lange kar gelegd en zijn ze met mij richting gemeentehuis gereden.
Daar gaan ze mij versieren met lichtjes en mag ik elke dag stralen als kerstboom!
Dit wordt mijn laatste en mooiste kerstfeest.
 

Leven in de Tuin.

Het kon lang uitgesteld worden, maar nu is de tijd van opruimen echt aangebroken, zeker met de behoorlijke nachtvorst die we hebben gehad. 
Alle dahlia’s moeten uit grond of pot, gedroogd en dan in mijn geval in een doos in de kelder met wat kranten erbij. De knollen moeten vooral luchtig, donker en koel bewaard worden. Ook de Canna’s gaan in winterslaap, niet in het donker, wel koel en zij mogen niet uitdrogen, dus wat in het zicht. Ik heb daar nog niet een ideale plek voor. 

We hebben veel eikenblad in de tuin, daarom verzamel ik in de buurt ander afgevallen blad in grote vuilniszakken om bladaarde te maken. Zelf bladaarde maken is eenvoudiger dan compost maken. Het mooiste is als het blad wat vochtig is en de grasmaaier er een paar keer overheen is gegaan. Dan is het klein geworden en gaat het proces om tot bladaarde te worden sneller. Alles terug in de vuilniszak, wat gaten prikken of snijden, wat aanduwen en dat is het. De zak staat vervolgens één of twee jaar ergens in de tuin en bacteriën doen hun werk. De bladaarde is ook een mooie vervanger voor turf. Turf kunnen we eigenlijk niet meer gebruiken, want gebieden met hoogveen moeten zoveel mogelijk beschermd worden. Ze nemen veel CO2 op en houden het vast, bij turfwinning komt het vrij. bij turfwinning komt het vrij. Het zijn waardevolle natuurgebieden. 

De tijd komt er aan dat we meer binnen zullen zijn, dan beleven we de tuinwereld met mooie tuinboeken, ons eigen G&B blad en de avonden die we organiseren. 
Het is de moeite waard om ook eens te kijken naar de G&B avonden in Meppel of Beilen. Die zijn door leden ook gratis te bezoeken. Je kunt ook hun nieuwsbrieven aanvragen op Internet. 
En dan nu nog de laatste bollen in de tuin.
Y.T.

Plant in het Flitslicht: Grootmoeders oorbel, Ineke Meffert

Mijn favoriete plant: Leycesteria
De Leycesteria, ook wel grootmoeders oorbel en fazantenbes genoemd, staat bij ons op een zonnige plek in de voortuin. Enige schaduw kan hij wel hebben.
Het mooie aan deze plant vind ik dat hij lang bloeit. De naam van grootmoeders oorbellen kun je makkelijk bedenken, want de witte bloemen met bordeaux rode schutbladeren zien er uit als hangende oorbellen.
In de herfst komen daar ook nog besjes in, die zo gezegd door fazanten graag gegeten worden.
Daar heb ik eerlijk gezegd nooit wat van gezien. Ook niet toen we op Geesbrug woonden en daar in het veld toch wel fazanten te spotten waren.
In het vroege voorjaar snoei ik hem kort tot op ongeveer 30 cm. boven de grond. Dat kan begin maart heel goed gedaan worden. Wel kijk ik altijd naar de weersverwachting, want als er nog een periode van vorst komt stel ik dat uit. De Leycesteria is gevoelig voor invriezen van de net geknipte takken.
Als hij dan zo eind juni in bloei komt gaat dat door tot in de herfst. Eind oktober staat hij er nog steeds aantrekkelijk bij in de tuin. Wat ook mooi is van deze plant dat hij zonder steun de hele periode van de zomer en herfst rechtop blijft staan en niet uit elkaar valt.
In het verleden heb ik veel moeite gedaan om hem te zaaien, maar in deze tuin zaait hij zichzelf uit  en heb ik inmiddels een aantal keren mooie zaailingen weg kunnen geven.
Voor mij dus echt een plant waar ik blij van word.
Ineke Meffert
 

Wilde planten: Waterplanten 2 ( Zuurstofplanten)

In de maand november heb ik inleidend verteld over waterplanten in het algemeen. Ik heb uitgelegd dat er grofweg vier groepen zijn, namelijk:
1.    Zuurstofplanten
2.    Drijfplanten
3.    Lelieachtigen
4.    Moerasplanten/oeverplanten
Deze maand ga ik wat dieper in op de zuurstofplanten. Misschien kun je de Zoekkaart van de vorige maand er nog even bij pakken.
Zuurstofplanten leven voornamelijk onder water. Ze houden het water helder, want ze nemen alle aanwezige voedingstoffen uit het water op. Zouden deze planten er niet zijn, dan had het water erg veel last van algengroei. 
Zoals ik eerder al heb uitgelegd, zorgen deze planten voor de productie van zuurstof. Dit is van belang voor de vissen en de bacteriën in het water.
Het bijzondere van de zuurstofplanten is dat zij de zuurstof rechtstreeks aan het water afgeven.
In tegenstelling met de andere waterplanten, die de zuurstof in de atmosfeer afgeven.
Ze groeien helemaal onder water en nemen al hun voedingsstoffen en CO2 direct op uit het water.
Zuurstofplanten vormen nauwelijks wortels. De opname van voedingsstoffen vindt plaats via het blad. 
Belangrijk voor de zuurstofplanten is dat ze groeien in hard water. Anders gaan ze dood en krijg je dus veel algengroei.
Je begrijpt dat ik voor de herkenning van deze planten en voor het kijkplezier niet de mooiste plaatjes kan laten zien. Die komen in de volgende maanden weer bij andere plantensoorten.
De zuurstofplanten hebben vooral een heel belangrijke functie voor het behoud van gezond, helder water en daarom vind ik ze wel het benoemen waard.
Zuurstofplanten zijn bijvoorbeeld:
•    Fonteinkruid
•    Waterranonkel
•    Watercrassula
•    Waterviolier
•    Krabbenscheer

De volgende maand zal het over de Drijfplanten gaan.
BG

Foto van Drentse Open Tuinen Carrousel.

Afgelopen zomer stelden enthousiaste tuineigenaren in het kader van de Open tuinen Carrousel,
hun tuin open voor het publiek.
Ondanks dat de thermometer in augustus opliep tot over de 30 graden, werden de tuinen goed bezocht. 
Rina heeft bij verschillende tuinen foto’s kunnen maken, vanaf nu zullen wij elke maand een foto van een tuin plaatsen. 

Tuin van Lies Adelbert en Frits Harinck.

Onze tuin be­staat uit vele grote en klei­ne bor­ders, zowel wild als ge­cul­ti­veerd. Zij wor­den met el­kaar ver­bon­den door een struc­tuur van ter­ras­sen en gazon. Ons gazon noe­men we een stroom­dal. Ge­knip­te taxus en buxus geven nog extra ste­vig­heid en struc­tuur. Een wei­land­je ach­ter ons huis ver­an­dert lang­zaam in een bloe­men­wei­de, waar­door­heen paden zijn ge­maaid. Ach­ter­in is een kik­ker­poel, met li­bel­len, kik­kers, sa­la­man­ders en wat niet al. Met deze ach­ter­tuin heb­ben we ge­pro­beerd om een ver­bin­ding te leg­gen met het bos en de wei­lan­den ach­ter ons. Het uitzicht is prachtig.

Voor u gelezen.

Mooi en veel informatie op onderstaande link.
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=30057
Mocht je vragen hebben over je kamerplant, of de naam van een aangewaaid boompje (wat ook maar) stuur je vraag op naar ons Groei & Bloei in Zoetermeer: advies@groei.n
Als het even kan, helpen zij je graag aan een antwoord.
 

Weerspreuken december

Zijn de bomen om kerstmis wit van sneeuw, ze zijn in de lente wit van bloesem.
Droge december, droog voorjaar, droge zomer.
Warme kerstnacht, koude Pasen.
Met de decembermaand is het jaar weer uit, gelukkig wiens balans goed sluit.
Vloeit nu nog het sap in berk, dan wordt de winter wis niet sterk.

Herken je dit kerstgroen: oplossing.

Word nu lid: Kerstactie

De kerstactie loopt van 17 november t/m 24 december. Nieuwe leden ontvangen het decembernummer van Groei & Bloei en een Triple feeder voor vogels, inclusief 6 vetbollen, 1 kg vogelvoer en 2 pindanetten. Maak de Kerstactie zo breed mogelijk bij alle decemberactiviteiten bekend om volgend jaar weer veel nieuwe leden te kunnen begroeten. De Triple feeder wordt nagezonden.
Nieuwe leden ontvangen bij inschrijving van de afdeling het decembernummer van Groei & Bloei. Daarnaast krijgen zij de Triple feeder thuisgestuurd. Voor deze aanbieding machtigen ze Groei & Bloei om voor het volledige jaar 2023 slechts €59,95 van hun rekening af te laten schrijven. Het eerste nummer van Groei & Bloei dat zij als lid in de bus krijgen, is het januari/februari nummer 2023

Nieuwsflitsen op de site

Ben je benieuwd naar vorige uitgaven van de Nieuwsflits? Zie onze uitgebreide site onder het ‘kopje’ diversen en ga dan naar Nieuwsflits.
 

Beste mensen, het jaar is bijna om.
Dit decembernummer is de laatste Nieuwsfits in het jaar 2022.
Wij wensen jullie fijne feestdagen toe en een gezond 2023

Graag tot in het nieuwe jaar.

Beste lezers en lezeressen, wanneer jullie een idee/tip hebt, een leuke foto van je tuin en je wilt deze met ons delen in de Nieuwsflits, laat het ons weten. Heb je een leuke kamer-of tuinplant waar je helemaal verliefd op bent en wil je dit vertellen in de rubriek ’Plant in het Flitslicht’ doe even een mailtje naar Marry van de Kamp, rmvandekamp@outlook.com
Wie weet geef je op deze manier aan andere lezers  inspiratie en kunnen wij met elkaar onze Nieuwsflits ‘boeiend en bloeiend’ houden.

Een hartelijke groet van Bea, Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.
Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl 

Het boekje/nieuwsflits en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders.