Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits augustus 2023

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en De Wolden

Hoera! Het is Rob en Marijke Kloosterman opnieuw gelukt om een prachtig programmaboekje voor 
het seizoen 2023 – 2024 samen te stellen. Door hun inzet ziet het er qua kleur en opmaak perfect uit!!
Jullie hebt kunnen zien dat er voor het komend seizoen weer prachtige avonden zijn gepland en boeiende wandelingen en workshops worden aangeboden.
Alle leden van onze vereniging hebben in juli het boekje in de brievenbus kunnen vinden.
Dank aan alle vrijwilligers/sters die de boekjes hebben rondgebracht. Als extraatje hebben alle leden daarbij een zakje zaad van de Paarse morgenster ontvangen. 
De Paarse morgenster is een tweejarige plant. Wanneer ze dit jaar gezaaid wordt, zie je nog dit jaar een dik grassprietje verschijnen. Let dus goed op en markeer goed voordat het grasje uitgetrokken wordt! Het tweede jaar is het een dikkere grasspriet en dus…………… wil je bloemen, grasje laten staan!
Nu het programma in het programmaboekje is verschenen, is voor ons als bestuur de zomertijd aangebroken.We gaan nu met z’n allen genieten van alle zomerbloeiers in eigen of andermans tuin .

We zien jullie graag op onze eerste wandeling in september en/of in oktober bij de eerste lezing in, 
De Vredehorst. zie voor verdere info: lezingen en wandelingen.

Wie herkent deze bloemen met dieren namen?

Bloemschikken. 

In september gaan we weer enthousiast van start met onze bijzondere leerzame en gezellige bloemschiklessen in ‘De Weideblik’ te Hoogeveen. De lessen zijn op maandagmorgen, maandagavond en dinsdagavond. 
Eén keer in de maand kun je een les volgen.  Je krijgt les van gediplomeerde docenten en je leert ook heel veel van elkaar. Er is een ongedwongen leuke sfeer.
Kom ook bij ons op bloemschikles. 

Grietje Timmerman: henk.grietje@gmail.com.  
Kijk voor verdere info: www.hoogeveen.groei.nl
Tot in september.
Bloemengroetjes  Grietje en Lammy 
Zie voor alle data: link bloemschikken op onze site

Open Tuinen Carrousel Drenthe 2023 12 en 13 augustus Coevorden Beilen 9 en 10 september Hoogeveen en Meppel

Ben je benieuwd naar andermans tuin? Deelnemers van de afdelingen Coevorden en Beilen zetten op 12 en 13 augustus a.s. hun tuinen open om je te kunnen rondleiden. Het is echt de moeite waard om eens achter de heg van een andere tuinliefhebber te kijken. Op deze speciale dagen zijn de tuinen gratis te bezoeken. Zie voor verdere informatie over de open tuinen de website van: Hoogeveen.groei.nl
www.opentuinencarrouseldrenthe.nl 
www.hettuinpadop.nl

Fotogroep

Onze amateurfotografen zijn in de maand juli met hun opdracht ‘ muziek’ druk bezig geweest.
Zie hieronder en op de website alle resultaten.
Voor augustus is de opdracht: ‘fotografeer oud ‘! 
Link site: Muziek

Vleermuizenwandeling 

Drukke tijd voor vleermuismoeders, uit Nature Today. 
Juli is een drukke tijd voor vleermuismoeders. Veel van de vleermuizen die je nu ’s avonds kunt zien vliegen zijn vrouwtjes die zich haasten om in korte tijd veel insecten te vangen, zodat ze daarna weer snel hun jong kunnen zogen. Als dagdieren zijn wij ons nauwelijks bewust van deze drukke kraamtijd. 

Onze eerste activiteit in het nieuwe seizoen is op vrijdagavond 22 september: de vleermuizen- avondwandeling met Jan Mager. Zet deze datum vast in je agenda. In de Nieuwsflits van september komen alle gegevens te staan. 

Leven in de tuin 

Het is de tijd van zomerweelde en je kijkt je ogen uit.  
De floxen bloeien, samen met Veronicastrum, Crocosmia, verschillende Heleniums, salvia’s, Gaura en kogeldistel, met op de achtergrond wat vlinderstruiken. Rozen bloeien samen met éénjarigen en dahlia’s. Er zijn zinnia’s in alle mogelijke kleuren, Cosmea, wilde peen met prachtig kantwerk en hoge afrikaantjes in donkerroodbruin en oranje.  
Tot een jaar geleden had ik geen dahlia’s, maar die kwamen via de Tuinclub op mijn pad en ze zijn zo mooi: fors, stevig en kleurrijk. Echt een aanvulling voor een  bloeiende border. Ik heb ze dit voorjaar opgepot en toen ze al aardig aan het groeien waren zijn ze in de tuin gezet, ieder met een kraag van schapenwol. Dat heeft behoorlijk goed geholpen tegen slakken. Heel mooi is Walzing Mathilda, die bloeit rijk en lang in mooi zacht rood. De knollen waren biologisch geteeld en het is fijn dat biologische planten steeds vaker te koop zijn.  
Waar ik minder tevreden over was, is de strokenborder in het gras.  
Op de bordercursus van Alie Stoffers had ik geleerd dat zo’n border transparant moet zijn, je kijkt er dan wat doorheen. En daar ontbrak het helemaal aan, de planten waren massief en zwaar: een groene muur waar je het liefst overheen keek. Er stonden grote pollen verwaaide kogeldistel met wat sombere blauwe bloemen, grote pollen hoog siergras en de Baptisia, waar ik veel van verwacht had, was ook al zo aanwezig. Daarom heb ik alles eruit gehaald, een opluchting. En heerlijk, want dan kunnen er weer nieuwe planten in. De kogeldistel blijft nog even, want daar vliegen nu  te veel hommels op. Misschien kan ik die later vervangen voor de Veitch’s Blue, die is wat lager en de bloemen zijn blauwer, maar trekt misschien wel minder hommels.   
Ik dacht aan de dropplant, samen met Gaura, een witte pimpernel en misschien wat oranje Crocosmia. De dropplanten staan er al in, want ik had in de tuin van een van onze kinderen heel veel uitgezaaide dropplanten gezien en die had ik opgepot.   
Ik had verschillende Cosmea ’s gezaaid, ze bloeien nog niet allemaal, maar de oranje Cosmea is echt prachtig en sierlijk. De Cosmea bipinnatus, met verschillende kleuren in de bloembladeren. Een komvormige roze/witte, waarvan de blaadjes aan elkaar groeien, een gevuld bloemige donkerpaarse en de Apricot Lemonade, zachtgeel met roze hart, allemaal apart en mooi.  
Zaaien van éénjarigen loont echt. In het voorjaar ben je er druk mee en nu komt het plezier.  
 
YT 

Plant in het Flitslicht: Plumbago van Marry van de Kamp

In de tweede helft van de zestiger jaren van de vorige eeuw, had toen mijn a.s. schoonmoeder in Den Haag, 
een stekje gekregen van haar vriendin uit Amersfoort.
O, wat was ik daar ‘weg’ van! Zo’n allerliefst schattig bloemetje en dan de kleur lichtblauw, prachtig!
De plant groeide en schoonmama hield er wel van plantjes op de vensterbank te vermeerderen.
Dus … op een gegeven moment werd ik verblijd met een stekje van haar stek.
Ik woonde in een kamer met keukentje en had een vensterbank!  En dus….
Wat heb ik mijn plumbago vertroeteld! Ik trouwde en mijn stekje mocht mee. Intussen wist ik zijn Hollandse naam: ‘Mannentrouw!’ Verschillende verhuizingen heeft ze meegemaakt. In 1977 waren wij op het eiland Mainau in de Bodensee, op de grens van Zwitserland en Duitsland. 
Daar verwelkomde de Plumbago ons overdadig aan de oprijlaan van een kasteeltje. Ik was vanzelfsprekend  ‘lyrisch’ want dat plantje stond bij mij op de vensterbank. In 1997 waren wij met vakantie in Israël en liepen op een gegeven moment onder een haag door van… juist ja, Plumbago! 
Afgelopen zomer, tijdens onze vakantie had mijn geliefde ‘Mannentrouw’, het erg moeilijk.
Ach, wanneer je als plant al meer dan 55 jaar de trots van je eigenaresse bent, mag je je ook wel eens van de andere kant laten zien. Toch? Alleen, ik vreesde dat ‘ons moeder’ - zo wordt ze door ons genoemd-  het niet zou overleven. En ziedaar, onze plant bestaat uit 2 stammen, maar zoals ik het nu zie, heeft één stam het begeven. Gelukkig geeft de andere stam nieuw blad, zodat het een lust is om naar te kijken. Ik heb ‘ons moeder’ veel complimenten gegeven en dat heeft haar vast goed gedaan. Toch liet ze mij weer schrikken, toen ze naar buiten mocht; in de schaduw bijkomen van het binnen zitten, kreeg ze toch zonnebrand! Maar ook dat heeft ze overleefd! Ze staat weer buiten op haar sokkel mooi te zijn, half september mag ze weer in het zijkamertje ons met haar prachtige bloemen plezieren. 

Wilde planten: Planten waarvan de naam eindigt op: KRUID

Juni vorig jaar ben ik begonnen met deze column over Wilde Planten. Hoe vaker ik hierover schrijf hoe meer mijn hersenen ermee aan de haal gaan. Ik had niet gedacht dat er zoveel over te schrijven viel. En ik ben nog lang niet uitgeschreven. Ik hoop dat u dit als lezer niet erg vindt. Toen ik jaren geleden met de IVN-plantenwerkgroep ging lopen om te inventariseren, viel het mij op dat er zoveel plantennamen eindigen op “kruid”. Voor een nieuweling wel heel verwarrend. En het is u waarschijnlijk opgevallen, dat er in de bermen op dit moment wel heel veel bloeit. Alle kleuren zijn vertegenwoordigd, maar vooral het geel van jacobskruiskruid springt eruit. In de bermen staat het prachtig, maar in de weilanden zijn de boeren er minder blij mee. Want de plant is erg giftig, vooral voor paarden en runderen. De lever kan beschadigd raken. Door het vruchtpluis kan deze tweejarige plant zich gemakkelijk verspreiden. 
Deze maand wil ik me richten op een aantal gele planten (kruiden), en volgende maand zal ik een andere kleur (kruiden) bespreken. 
Welke zijn er zoal: sint-janskruid (wordt nog al eens verward met Jacobskruiskruid, maar is niet giftig en bloeit ook in juni/juli), geel nagelkruid (rijk aan kinine en goed tegen koorts en zweertjes in de mond), biggenkruid (giftig voor paarden, de zaadjes voeren de vogels wel aan hun kleintjes, want er zit veel caroteen in), havikskruid (hiervan zijn er vele soorten welke eetbaar en geneeskrachtig zijn), bezemkruiskruid (de naam is afkomstig van de sterk vertakte vorm, ook weer giftig en kan de lever aantasten van mens en dier), speenkruid (kan als spinazie gegeten worden, voorjaarsbloeier, groeit bij mij in de tuin op een vochtige plek), vetkruid (is licht giftig, en zoals de naam al zegt heeft het vette vlezige bladeren waarmee hij water kan vasthouden).
Wat erg opvalt is dat bijna de helft giftig is. Ik hoop niet dat u er nu minder van gaat genieten. 
Als laatste noem ik brandkruid (Phlomis). Deze geef ik hier een speciaal plekje. Vaak als je aandacht ergens op wordt gevestigd, waar je daarvóór nog nooit van gehoord had, zie je ze overal. Tijdens onze vakantie, twee jaar geleden in Zeeland, zagen we een prachtige plant met bloemen in etages rond de steel. Via de app Plantnet las ik dat dit brandkruid is. Nu staat ie ook bij mij in de tuin en zie ik hem opeens overal staan: in tuinen en plantsoenen.
Er is zoveel over deze planten te vertellen, maar ik ga volgende keer verder.
Op onderstaande link lees je alles over bitterkruid.
www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/

BG
 

Drentse Open Tuinen Carrousel

Tuin van Catja 

Op het moment dat ik dit schrijf beukt de wind tegen het huis en staan de bomen en struiken te zwiepen in de regen. Zo anders dan in 2022. Gelukkig valt er wat regen, we kunnen het goed gebruiken.
Mijn tuin is groen omlijst. Waarom omlijst? Omdat de tuin geen haag of schutting rondom heeft. De omlijsting bestaat uit een grote magnolia, 2 m taxus, een hoek met de Davidia involucrata, (zakdoekjesboom) en hortensia strong Annabel. Solitaire struiken, laurier, Portugese laurier, zuil conifeer, Deutzia scaba (bruidsbloem), Kolkwitzia Amabilis ( koninginnestruik) , Sambucus nigra lace (zwarte vlier kant),  Hydrangea quercifolia (eikenbladhortensia),  Osmanthus burkwoodii (schijnhulst), Ilex aquifolium (hulst) en een 4 m haagbeuk.
Zoals je ziet geen 20 m haag van hetzelfde. Het oog wil ook wat. De tuin grenst aan de straat en omdat ik redelijk, eigenlijk vrij wil zitten moet het er vanaf de straatkant ook mooi uitzien. Voor het opentuinenweekend van 2022 heb ik overal kaartjes in gehangen, deze hangen er nog steeds in. Vooral als een struik of boom in bloei staat zie ik geregeld mensen het kaartje pakken en lezen. Je weet zo de naam en ziet tegelijk in de praktijk hoe een struik zich ontwikkelt. 
Wat moest er beslist in deze tuin komen: bomen! Een boom komt van mijn oude adres, de Davidia (zakdoekjesboom). Dit was een geschenk van mijn moeder. Andere bomen heb ik gekocht. Ginkgo Biloba, 2 Prunus Amanogawa en de Cornus Kousa Chinensis. En nog vind ik dat er te weinig hoogte is. Dus aan de zuidzijde (directe buren) laat ik nu een Hydrangea Panuculata Limelight en een Magnolia Yellow River hun gang gaan. De eerste kan wel 3m hoog worden en de Magnolia 5m. Perfect. Een Portugese laurier die bijna het loodje gelegd had en op een balkon stond heeft aan deze zijde ook een plekje gekregen en mag nu weer lekker groeien. Ik ben benieuwd hoe dit gaat uitpakken.
 

Voor jou gelezen

25 – 26- 27 augustus Nacht van de Vleermuis 
www.nachtvandevleermuis.nl

Er zijn veel organisaties op internet te vinden die vertellen over de natuur. 
Zo b.v. bij Nature Today, een interessante site, vol met natuurnieuws en tips.
Je kunt hun nieuwsbrief gratis aanvragen’. 
Link: https://www.naturetoday.com/intl/nl/home

In Pieterburen is de botanische tuin  'Domies Toen' te bezoeken.
https://www.domiestoen.nl/  Om de nieuwsbrief aan te vragen kijk dan even op de site.
 
‘Honderdduizendbomen van draad’  - te zien tot 3 september a.s.
Zomer tentoonstelling in museum Staal in Almen, Achterhoek
Omdat ik zo nieuwsgierig was naar dit bijzondere kunstproject, zijn wij in onze vakantie naar Almen gereden en hebben we dit indrukwekkend kunstwerk bewonderd. De moeite waard! Prachtig!! 
www.museumstaal.nl/nu-te-zien/
100.000 bomen en een bos van draad | Sara Vrugt (honderdduizendbomen.nl)

Open Tuinen Weekend Groningen 19 & 20 augustus
In en om de stad Groningen zetten 33 tuinliefhebbers hun tuin open.
Deze tuinen estafette zijn gratis te bezoeken.
Link groningen.groei.nl 
 

Tuinvlindertelling, 

Honderden gamma-uiltjes tijdens tuinvlindertelling

Het gamma-uiltje stond niet op de vlinderlijst van de jaarlijkse tuinvlindertelling. Laat dat nou net een soort zijn, waarvan er honderden zijn gezien tijdens de telling, op het telweekend!
De weersvoorspellingen waren goed: een zonnig weekend. En het is de tijd van het jaar dat de zomergeneratie vlinders zich laat zien. Dat waren de juiste ingrediënten voor onze jaarlijkse Tuinvlindertelling van vrijdag 7 tot en met zondag 9 juli. Dit jaar zijn er 52.533 vlinders geteld.
Atalanta op 1, koolwitje op 2, citroenvlinder op 3 
www.vlinderstichting.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/honderden-gamma-uiltjes-tijdens-tuinvlindertelling

Monument ter ere van Vincent Van Gogh 

Vorig jaar zijn door sponsoren - het I.V.N. en Groei & Bloei – bij wijze van voorloper tot het 
‘Vincent van Gogh jaar’ zonnebloemzaadjes op de rotonde aan de van Limburg Stirumstraat – Schutstraat gezaaid. De gedachte hierbij was : de hele rotonde geel te laten worden door de zonnebloemen.
Het was een prachtig initiatief. Alleen, men had niet bedacht dat er ook veel plantjes op zouden komen die eigenlijk op de verkeerde plek zouden staan. Er was geen man/vrouwkracht om  het onkruid tussen de zonnebloemen weg te halen. Zo verdwenen de opkomende zonnebloemen tussen het ‘wilde onkruid’. 
Afgelopen week fietste ik langs de rotonde en zag daar in het midden heel kunstzinnige zonnebloemen staan. Even gegoogeld en kwam er zo achter dat metaalkunstenaar Michel Lepez dit kunstwerk had gemaakt. Kunstschilder Geert Oldenbeuving van het Kunstcollectief (Kunstroute) en Michel Lepez zijn de initiatiefnemers van dit project. Het project is nog niet helemaal klaar. 11 september zal het kunstwerk op de rotonde op een feestelijke wijze in gebruik worden genomen. Alles ter nagedachtenis aan de grote schilder Vincent van Gogh!

Tuintips

Kijk op de tuinkalender van Groei en Bloei!   Daar staan tuintips en wat je in de tuin kunt doen in augustus.    groei.nl/tuin/tuinkalender/augustus
Wanneer je vragen hebt over de naam of verzorging van een plant in je tuin of op je vensterbank, stuur deze vraag naar Wiert Nieuman. Uit eigen ervaring weet ik dat Wiert zal proberen jouw vraag te beantwoorden.
mijn.groei.nl/mijn-groenadvies

Oplossing planten met dierennamen.

Nieuwsflitsen op de site.

Ben je benieuwd naar vorige uitgaven van de Nieuwsflits? Zie onze uitgebreide site onder het ‘kopje’ diversen en ga dan naar Nieuwsflits.

Beste lezers en lezeressen, wanneer jullie een idee/tip hebben, een leuke foto van je tuin hebt en je wilt deze met ons delen in de Nieuwsflits, laat het ons weten! Heb je een leuke kamer-of tuinplant waar je helemaal verliefd op bent en wil je dit vertellen in de rubriek ’Plant in het Flitslicht’ doe even een mailtje naar Marry van de Kamp, rmvandekamp@outlook.com
Wie weet geef je op deze manier aan andere lezers inspiratie en kunnen wij met elkaar onze Nieuwsflits ‘boeiend en bloeiend’ houden.

Wij wensen jullie een heel fijne zomer toe met een fijne vakantie of veel genot in eigen tuin of het stadspark. 
groeten van Bea, Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.
Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl
Link facebook: https://www.facebook.com/GroeienBloeiHoogeveenDeWolden

 

Het programmaboekje/nieuwsflits en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders

 

word lid