Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsflits april 2024

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen/De Wolden

April, de lente heeft zijn intocht gedaan! Na heel veel regen en wateroverlast in bossen en tuinen, nu een paar weken (bijna) droog, zien we dat de natuur ontwaakt.
De vroegbloeiers doen hun best en tonen hun bloesem dat het een lieve lust is en wij genieten van al
die schoonheid.
Ons lezingenseizoen is bijna ten einde.  In april gaat Brian Kabbes, van Kwekerij Kabbes, ons aan het werk zetten met zijn uitleg over de verschillende technieken, om planten te vermeerderen. Het belooft een inspirerende avond te worden. Evenals de ochtend van de rondleiding naar het Biologisch bedrijf  de ‘Biostee’ in Zuidveld. Heb jij je daarvoor al aangemeld bij Bea? 
Wij sluiten het seizoen af; maar ook weer niet, want in mei gaan we op pad met Bjorn Olthof door het Steenbergerpark. Ook gaan in mei de voorjaarstuinen van de ‘Drentse Tuinen Carrousel’ open. Je bent uitgenodigd om deze tuinen gratis te bezoeken.
Omdat de eigen tuin roept, begrijp ik best dat jullie eigenlijk geen tijd hebben om deze Nieuwsflits te lezen! Toch raad ik je aan er even voor te gaan zitten; er staat weer heel veel wetenswaardigheden in.

Zo te zien was het erg nat in Drenthe; menig fotograaf kwam dit bankje tegen op het Landgoed ’Vossenberg’. 

Nieuwe leden

Deze maand mogen wij Coby uit Geesbrug begroeten.
Hartelijk welkom bij de afdeling Hoogeveen / De Wolden!
We hopen je snel bij onze activiteiten te mogen ontmoeten.
Vanwege privacybescherming mogen wij geen achternamen noemen in de Nieuwsflits,
maar ook alleen met jullie voornaam ben je van harte welkom.

Wie herkent deze rozetten in het voorjaar:

We willen het graag nog een keer onder de aandacht brengen ‘oproep tot ondersteuning bij bestuurstaken’

Ons bestuur van afdeling Hoogeveen bestaat uit 6 leden. Met ons zessen proberen wij jullie een gevarieerd jaarprogramma aan te bieden, lezingen, wandelingen en workshops. Het zou voor ons heel fijn zijn wanneer wij een paar taken konden overdragen, als ware ter ondersteuning. 
De werkzaamheden van een bestuur, zoals van G&B, bestaan uit verschillende onderdelen en kunnen goed verdeeld worden 
Met andere woorden; draag bij aan onze vereniging en zet je in om onze vereniging draaiende te houden.
Denk bijvoorbeeld aan het verzorgen van de website, Facebook en Instagram, de Nieuwsflits, ledenadministratie, lezingen, ‘Open Tuinen’, bloemschikken, wandelingen, excursies en workshops. Het aantrekken van jongere leden is ook een mooi en belangrijk item. In ons programmaboekje vind je deze taken op pagina twee. Wil je meer informatie, even een belletje of een mailtje naar één van de bestuursleden.

Woensdag 17 april, Brian Kabbes, demonstratie plantenvermeerdering

Een van de leukste bezigheden met planten is wel het vermeerderen ervan. Planten kunnen ruwweg op twee verschillende manieren worden vermeerderd. Door zaaien ontstaan nieuwe planten met een unieke eigen genetische opmaak. Vaak merken we daar weinig van, maar soms is dat gegeven erg nuttig. Bijvoorbeeld bij het kruisen van nieuwe planten. Planten kunnen ook langs vegetatieve weg vermeerderd worden. Er ontstaan dan exacte kopieën van de oorspronkelijke moederplant. Wanneer men bestaande rassen (cultivars) van planten wil vermeerderen, zal dit vaak de enige manier blijken te zijn. Gelukkig zijn er verschillende technieken zoals, stekken, scheuren, afleggen en enten. 
Tijdens de workshop krijgen de aanwezigen uitleg over de voor- en nadelen van de verschillende vermeerderingsmethodes en zullen een aantal technieken worden gedemonstreerd. Brian zorgt voor vermeerderingsmateriaal. De gesneden stekken mogen de aanwezigen meenemen om thuis verder op te kweken. De duur van dit programma is twee maal ca. 50 minuten, onderbroken door een pauze.
Voor leden is de avond gratis te bezoeken, ook niet leden zijn welkom en betalen €3.50.
Om de onkosten te drukken worden er lootjes verkocht en kan men leuke prijsjes winnen.
Aanvang 19.45 uur in De Vredehorst, Hoogeveen

Zaterdag 6 april, Biostee,

Rondleiding kwekerij van biologische groentes van 10 – 12.00 uur
Start Oranjekanaal ZZ 15 Zuidveld

Wij gaan een bezoek brengen aan ‘Biostee 14’, waar sinds 2020 Biologische groentes geteeld wordt. We krijgen een rondleiding van de eigenaar op het bedrijf en krijgen hopelijk inzicht in de manier waarop er geteeld wordt. De groentes worden in de boerderijwinkel verkocht en de echt seizoensgebonden groentes komen vers uit de grond.
Er is in de loop der jaren een natuurlijke balans ontstaan in de bodem. Goede en slechte organismen staan met elkaar in balans. De bodem wordt minder vatbaar voor ziekten/plagen en kan de nutriënten beter opnemen, benutten en opslaan
De geteelde groenten leveren ze zoveel mogelijk in de eigen regio. Daarnaast komen onder andere producten ook zo veel mogelijk bij collega's uit het noorden vandaan. Zo houden ze de ecologische voetafdruk zo laag mogelijk!
De verkoop is in 2019 begonnen in een kraampje langs de weg tot de Boerderijwinkel van nu.
Opgeven bij Bea Gorter: bw.gorter@outlook.com
Voor iedereen zijn de kosten €3,50
Carpoolen vanaf de carpoolplek ‘Om de Oost’ 

Zaterdag 20 april : Plantenruilbeurs

Op deze zaterdagmorgen kunnen wij ons teveel aan stekken en planten ruilen en weggeven aan plantenliefhebbers, die nog een plantje kunnen gebruiken. 
Wanneer wij al onze meegebrachte planten hebben neergezet, is er om klokslag 10 uur koffie / thee. 
Daarna kan ieder rondsnuffelen en zien of er ook iets voor je bij staat.
Als je een keuze hebt gemaakt, dan vragen wij je na te gaan of er ook andere liefhebbers zijn. Is dat het geval, dan graag even samen overleggen.
De spelregels zijn, dat wij van leden zonder plantjesinbreng en van niet-leden een vrijwillige bijdrage verwachten.
Na afloop neemt ieder zijn/haar niet geruilde plantjes weer mee naar huis.
Je kunt ons vinden van 10 tot 11.30 uur aan de Stuifzandseweg 51 te Hoogeveen, op het terrein van tuinbedrijf Millefleurs.
Graag tot dan!

Bloemschikken

Het is/was Maart en dat betekent Pasen. Bij het bloemschikken werken we dan o.a. met eieren,
‘een ei hoort erbij ’. In het bloemarrangement dat wordt gemaakt, moet duidelijk een eivorm te zien zijn. Je kunt iets beplakken met eierschalen, een stapeling maken van eieren, een halve ei als "vaasje" gebruiken of een piepschuim opmaken. We hebben allemaal dezelfde opdracht, maar het resultaat is heel divers en verschillend.

Bloemschikken maart 2024

Fotogroep

De amateurfotografen kregen de opdracht: ‘fotografeer een puinhoop!’ Dat werd weer een uitdaging! Zie: Puinhoop maart 2024
Het is ontzettend boeiend om binnen 4 weken je opdracht uit te voeren. Door deze opdrachten ben je individueel en als groep actief. Wanneer je dan de foto hebt opgestuurd, is het altijd spannend:
hoe hebben de andere fotografen het onderwerp op de foto gezet? Wat zijn zij tegengekomen?
Erg leuk wanneer dan  de collage via de mail binnenkomt en je het resultaat van het geheel ziet.
Alle fotografen hebben er deze keer met elkaar een aardige ‘bende’ van gemaakt.
Voor de volgende maand gaan we erop uit om ‘structuren in de natuur’ te fotograferen. 

Tuingroep

Bij de eerste tuingroep-bijeenkomst van het nieuwe seizoen, waren wij in de tuin van Marijke Kloosterman
in Tiendeveen. We hebben weer verschillende onderwerpen besproken en gebrainstormd over de verschillende excursies voor dit jaar.
In Marijkes tuin was het een feest van bodembedekkers, lage voorjaarsbloeiers en prachtig bloeiende struiken. Kortom, het was een fijn begin.
Tonny Weisbeek.

Terugblik: Engelse Tuinen

Donderdag 7 maart jl. waren er ruim 50 tuinliefhebbers naar ‘De Vredehorst’ gekomen, om te genieten van Engelse tuinen. De avond begon met de jaarvergadering, maar doordat er geen vragen waren over de stukken die men thuis al had kunnen inzien, werd het bestuur en vooral de penningmeester met applaus bedankt, dat alles er zo keurig en correct uitzag.
Daarna werd de heer Piet Boersma welkom geheten en werden er brilletjes uitgedeeld voor een 3-dimensionale diavoorstelling. We kregen twee keer drie kwartier oogstrelende beelden uit prachtig onderhouden tuinen. Het waren vooral tuinen uit Zuid-Engeland rondom een kasteel of bij een enorme villa.
De heer Boersma heeft vaak de overtocht naar Engeland gemaakt, want van verschillende tuinen vertoonde hij beelden die in voorjaar- en najaar waren genomen en steeds zagen ze er prachtig uit. In elk seizoen stond er genoeg in bloei om te genieten. 
In veel tuinen moet er jaarlijks tientallen meters heg worden geknipt, vooral wanneer er een doolhof is. We zagen een tuinman bezig die de doolhof knipte zonder extra hulpmiddelen en toch was alles strak en overal even hoog en breed. Echt vakmanschap!
Een andere tuin liet allemaal geknipte (taxus)schaakstukken zien. Om een tuin heen was een afscheiding met hoge taxus en lage buxus, beide golvend.
Veel tuinen hebben een gras pad met links en rechts mooie borders, die in elk jaargetijde in bloei staan. Ze zijn vaak lang, onderbroken door 1 of meer fonteinen en een prieel op het eind.
De vierkante bloementuinen hebben vaak bepaalde kleuren. Bijvoorbeeld de witte tuin heeft vooral crème, wit, grijsgekleurde bloemen.
Heel bijzonder was de bloeiende blauwe regen die 150 jaar oud was en een enorme taxus met een grote stam die hol van binnen was en waar een deur in de stam zat. 
Het is moeilijk in woorden uit te drukken hoe mooi de Engelse tuinen zijn. Het is echt te overwegen een keer een tuinreis te maken en dan te wandelen tussen al die geuren- en kleurenpracht! 

Henk van der Laan 

Leven in de tuin.

Nu komen de echte planten tevoorschijn. De meeste nog wat klein, zoals de helmbloemen of corydalis. In de tuin bloeit de varenhelmbloem, met inderdaad  varenachtig sierlijk blad en helder gele bloempjes. Gekregen op de ruilbeurs en al van ver te zien. De meeste helmbloemen kleuren wat zacht lila en die zaaien zich heel goed uit en zijn mooi in een bostuin. Maar er zijn ook roze bloeiende, zoals Beth Evans. Een bijzondere kleur in het vroege voorjaar. 
Een ander klein plantje, met ook vele soorten,  is het longkruid. Een schaduwplant en mooi onder struiken, Ze bloeien wit, roze, roze en blauw of alleen blauw. Sommige soorten hebben prachtig zilvergrijs blad. 
Een plant die nu meer de hoogte ingaat, met ook fris, varenachtig blad is het gebroken hartje, dicentra spectabilis. De plant oogt teer, maar kan veel hebben en is ook weer een plant voor in de (half)schaduw. Dat is niet zo gek, want vroegbloeiende planten zoeken vaak de beschutting, die bomen en struiken leveren en hebben voldoende licht zolang de struiken nog niet in blad zijn.  De dicentra bloeit wit, helderroze of roodachtig roze. Het roze knalt eruit. 
Wat meer statuur geven wolfsmelken of euphorbia’s. 
Er is nauwelijks een lelijke wolfsmelk te vinden. Zowel de bladeren als de bloemen hebben opvallende kleuren. Vaak groengeel of oranje. 
De wolfsmelk amygdaloides robbiae, heeft donkergroen en wintergroen blad met geelgroene bloemen, wolfsmelk griffithii dixter heeft groen blad met een oranje nerf en bloeit oranje. Griffithii fireglow heeft meer oranje in donkerder blad en bloeit ook oranje en wordt 70 tot 100 cm hoog. Ze meeste soorten bloeien van april tot juni.
Vroeger zag je de wolfsmelk polychroma veel, een lagere soort met gifgele bloemen, mooi met blauwe druifjes. Met alle wolfsmelken is goed te combineren. De lagere bijvoorbeeld met vrouwenmantel en de hogere met zonnehoed, dropplant of salvia’s. 

YT

Wilde planten: Flora op muren en rotsen.

Toen ik in mijn hoofd had besloten om over de flora op de muur te gaan schrijven, besefte ik niet dat het zo ingewikkeld was. Daarom wordt het een stukje over de flora op muren en rotsen in Nederland. En ik bedoel dan niet de gecultiveerde rotstuintjes die mensen zelf aanleggen.
Wellicht vraagt u zich af: "Rotsen in Nederland?" Ja, die zijn er zeker, met name in Limburg. Dit was niet mijn eerste gedachte, want ik weet nog wanneer ik voor het eerst een boompje uit een rots zag groeien. We waren ongeveer 35 jaar geleden voor het eerst in Spanje. Tijdens één van de prachtige wandelingen zag ik dat boompje. Ik dacht meteen: “Hoe is dit mogelijk, waar zijn de wortels, waar haalt ie zijn voedsel vandaan?”. Maar hij zag er goed uit. En zo vergaat het mij ook wanneer ik op een oude muur hele leuke bloemetjes zie groeien. Doordat er steeds minder oude stadsmuren, ruïnes of muren rond burchten zijn, worden sommige soorten met uitsterven bedreigd en dat is jammer. 
Ik vond twee definities van Muurbloemetjes en Rotsplantjes:
•    Muurbloemetjes zijn kleine planten die zich thuis voelen in kieren, spleten en muren. Ze voegen charme toe aan stenen oppervlakten.
•    Rotsplanten zijn planten die gedijen in open omgevingen met goed doorlatende grond op rotsachtige hellingen.
Kenmerken van muurbloemetjes zijn dat ze vaak kruipen, vaak laag bij de grond, zich verspreiden over stenen en muren en vaak kleurrijke bloemen hebben .
Kenmerken van rotsplanten zijn dat ze aangepast zijn aan ruige omstandigheden, goed bestand zijn tegen droogte en graag goed doorlatende grond hebben.
Limburg heeft in vergelijking met de rest van Nederland een rijke muurflora. 
Een aantal factoren die deze rijkdom bepalen zijn deels geografisch van aard (aanwezigheid van kalkrotsen en van een grote rivier), deels technisch (gebruik van mergelblokken als bouwmateriaal) of cultuurhistorisch (rijkdom aan kastelen en ruïnes).  In Limburg hebben ze onderzoek gedaan naar het ontstaan van bijvoorbeeld heel veel soorten campanula’s (o.a. gras-, akker- en ruigklokje). Wij kennen deze soorten in onze natuurgebieden en niet op muren.
Wat opvalt is dat er vaak sporenplanten, varens, mossen en pluisdragende vruchten aanwezig zijn. Planten die in Limburg op de oude muren en rotshellingen voorkomen zijn de ons bekende: echte guldenroede, vedermos, muursla, wilde marjolein, muurleeuwenbekje, tijm, duifkruid, sedum, etc.
Misschien draagt dit stukje ertoe bij dat je met aandacht gaat kijken naar de flora op muren en rotsen.

BG

Plant in het Flitslicht: Rododendron van Nini Macville

Er zijn veel planten waar een mens vrolijk van wordt; dus is het moeilijk om er eentje uit te kiezen. 
Maar speciaal voor de senioren onder ons: de rododendron.
Ze zijn er in allerlei kleuren en doen het voortreffelijk op Hoogeveense grond.
Ze zijn bepaald onderhoudsarm en zien er het hele jaar verzorgd uit.  
Als je je erg wilt uitsloven, kun je de uitgebloeide bloemen er makkelijk uitbreken.  Echt nodig is het niet.
Zonder dit - overigens genoeglijke - werkje bloeit hij evengoed.  
Er  bestaan zeer langzaam groeiende soorten. Die zijn na tientallen jaren pas een of anderhalve meter hoog.
Andere soorten die metershoog worden, zijn eenvoudig  te kortwieken als het je al te gek wordt. 
Al zet je er de zaag in, zodat er een kniehoog stakerig struikje overblijft met een paar blaadjes eraan.... 
hij loopt gewoon weer uit.
Als je pech hebt kun je wel last krijgen van een soort kevertje dat eitjes in de knoppen legt, waardoor de knop zwart wordt en geen bloem wordt. Als dat gebeurt, moet je de zwarte knoppen afbreken en bij het grof vuil gooien. Gelukkig blijven er massa’s bloemen over. 
Als de rododendrons beginnen te bloeien, kijk ik altijd even op de site van Park Graveland . 
Dat is een grote rododendron- en azaleakwekerij.  Een mooi ritje binnendoor met de auto naar Wijster. 
Het leuke is namelijk dat er een eigen, flink park bij ligt met daarin een meertje. 
Hier zie je meteen dat rododendrons zowel in de volle zon, als in de schaduw goed bloeien.
Een wandelingetje met een kopje koffie op het terras, met een geurende azalea naar huis ...
Prima  pensionado-uitstapje.

Open Tuinen Carrousel Drenthe in 2024

De data voor de Open Tuinen Carrousel Drenthe 2024,  
•    11 en 12 mei  Voorjaarstuinenweekend; hieraan kunnen alle tuinen in Drenthe (plus een paar net over de provinciegrens) mee doen 
•    15 en 16 juni Landelijk Open Tuinen Weekend; hieraan kunnen alle tuinen in Nederland mee doen
•    6 en 7 juli regio Hoogeveen/De Wolden en Meppel; hieraan kunnen alle tuinen binnen onze afdeling deelnemen
•    10 en 11 augustus regio Assen, Beilen en Roden
•    7 en 8 september regio Coevorden en Emmen
Link ; www.opentuinencarrouseldrenthe.nl 

Zet vast in je agenda; Bjorn Olthof, zaterdag 11 mei wandelen/excursie

Bloemschikken NNBE 9 maart in Ureterp

9 maart 2024. Ureterp. Het staat al een paar maanden in mijn agenda!
‘Het Noord Nederlands kampioenschap Bloemschikken van Groei & Bloei.’
Lammy van Elp heeft veel moeite gedaan om dames enthousiast te maken voor dit evenement. 
Nu weer opgestart na 4 jaar weggeweest te zijn, mede ook door de coronatijd.
We doen met z’n viertjes mee, Lammy van Elp, Henny Sieders,  Sharon Boef en ondergetekende,  Greet Hooijer. 
We hoeven niets voor te bereiden, alleen een mesje, tangetje en snoeischaar meenemen. 
Voor de rest wordt gezorgd. Wat zullen we aantreffen? Je moet op zo’n dag je eigen creativiteit benutten.
Je werkstuk moet toch wel anders zijn dan die van de andere dames.
Goed stevig in elkaar zitten. Goed over nadenken dus.
Bij binnenkomst zien we ze al staan. Grote ijzeren ringen op een voet.
De middelste ring kan draaien, oei dat wordt werken met reageer buisjes. 
Dus goed stevig bevestigen, maar ook netjes. Gelukkig liggen er 100 tiewraps bij en een rol met zwart rubber draad. We hebben 1.5 uur om hier iets bijzonders van te maken. 
Het mag niet te breed worden! Ook dat nog! 
Ik besluit dat ik de middelste ring zo ga opmaken, dat ie nog kan draaien. Dus niet vastzetten zoals ik heel veel dames om mij heen zie doen.
Ook de Cornus takken moeten gebruikt worden, de bloemen hoeven er gelukkig niet allemaal in.
Na 1.5 uur werken met rode konen, is het tijd om te stoppen. 
Nu wachten op de jury; dit gaat wel even duren. 
We krijgen een heerlijke lunch aangeboden en een leuke bloemschik demonstratie van Melissa Smedes.
Dan komt eindelijk de uitslag om 16.30 uur, het is al met al een lange dag geweest.
Hoogeveen is niet in de prijzen gevallen. Ikzelf ben 5e geworden met een eervolle vermelding, wat ontzettend leuk is natuurlijk en waar ik superblij mee ben.
Je leert zoveel op zo’n dag; echt een aanrader voor onze bloemschiksters van Hoogeveen!
Volgend jaar gewoon gezellig meedoen. 

Groetjes van Greet Hooijer. 

Voor jou gelezen.

Bezoek de Groninger Bloembollenroute

Op 21 en 28 april zijn verschillende tuinen open voor bezoek á €3,00 per persoon.
Stadskanaal, Blijham, Oostwold en Winschoten van 11- 17 uur.
Zie voor meer informatie en adressen tuinfleur.nl 

Maart 2024   Kom in de Kas op 6 en 7 april.

Kom in de Kas 2024 vindt plaats in het eerste weekend van april, dus op 6 en 7 april 2024.
Kom in de Kas is helemaal gratis te bezoeken. Je hoeft dus geen entreekaartje te kopen.
 https://www.komindekas.nl/locaties/erica 

Rechtvaardige straat van 6 tot 12 April 2024.

Terug naar de straat. Van A naar B komen en dan het liefst met de auto-dat is wat nu vaak het belangrijkste lijkt. Maar is dat wel het belangrijkste? Dat vroeg ’fietsprofessor’ Marco Brömmelstroet zich af in de NRC .We zouden op straat ook ruimte kunnen geven aan andere zaken: ontmoeting, veiligheid, ruimte om te spelen, bomen en struiken en daarmee aan meer schaduw, vogels en frisse lucht.
Bron: Nederlands dagblad
https//www.deweekvanderechtvaardigestraat.nl

15-24 april: Nationale Bijentelling

Ook dit jaar roepen we heel Nederland op om een half uur bijen te tellen in de tuin, op het balkon of op een groene plek in de buurt. Ditmaal geen weekend maar een tiendaagse telling! Doe je ook mee?
Home - Nationale Bijentelling

Beleef de Lente 

Vanaf nu kun je meekijken in verschillende vogelnesten, hoe de vogels hun jongen groot brengen. In de watertoren in Hoogeveen is de torenvalk druk bezig met het ei uit te broeden.
www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/torenvalk
 

Moeten we nergens meer maaien in mei?

MaaiMeiNiet is een publiekscampagne om in meigazons niet te maaien en zo biodiversiteit te stimuleren. Een sympathieke en goedbedoelde actie, die meer kleur in eentonige groene gazons kan brengen. Maar als vervolgens in juni de grasmaaiers massaal worden aangezwengeld en een kaalslag door het land aanrichten, heeft het weinig zin. Hoe moet het dan? Gefaseerd maaien is het credo. Het idee is simpel: MaaiMeiNiet moet een tuinbezitter met een gazon verleiden om de gazonmaaier een maandlang niet te gebruiken. Het gazon komt tot bloei en die bloemen leveren voedsel voor insecten zoals bijen en vlinders. Tot zover niks aan de hand. Maar dan wordt het juni en wat dan? Dan ‘mag’ je weer maaien en dat gebeurt dan ook met verve. Overal klinkt geronk en gezoem en het resultaat is in juni toch weer netjes kaal gemaaide tuingazons.
Juni
Ook de groenblauwe dooradering van Nederland wordt in de loop van juni op grote schaal gemaaid. Dat komt omdat 15 juni een magische datumgrens is voor het beheer van bermen, waterkeringen, graslanden en natuurterreinen vanwege het vermeend aflopen van het broedseizoen. Weg schuilplekken, voedsel en mogelijkheid tot voortplanting. Niet alleen in tuinen, maar dus overal in de stad en in het buitengebied. En dit terwijl in juni en juli vele insecten juist hun piek hebben omdat ‘vroeger’ dat de optimale bloeitijd was. 
Intensief gemaaid tuingazon kan tijdens MaaiMeiNiet tot bloei komen. 

Maai Mei Niet (maaimeinietnederland.nl)

Het idee is simpel: MaaiMeiNiet moet een tuinbezitter met een gazon verleiden om de gazonmaaier een maandlang niet te gebruiken. Het gazon komt tot bloei en die bloemen leveren voedsel voor insecten zoals bijen en vlinders. Tot zover niks aan de hand. Maar dan wordt het juni en wat dan? Dan ‘mag’ je weer maaien en dat gebeurt dan ook met verve. Overal klinkt geronk en gezoem en het resultaat is in juni toch weer netjes kaal gemaaide tuingazons.

Diversiteit
Een bloemrijke bermvegetatie is gebaat bij een uitgekiend beheer.
Beheer van een tuingazon is andere koek dan het beheer van een berm of watergang. Wat centraal zou moeten staan in het beheer van onze openbare ruimte is de ecologische kwaliteit, binnen de kaders van veiligheid en wetgeving. Aangezien Nederland rijk is aan diverse landschappen, ziet die ecologische kwaliteit er van plek tot plek verschillend uit en dient het beheer op deze variatie afgestemd te zijn. Er zijn bermen waar een maaibeurt in mei juist nodig is om er een mooie bloemrijke situatie te krijgen.
Gefaseerd maaien
We horen wel van gemeenten dat ze deze maaibeurt uitstellen vanwege de MaaiMeiNiet-campagne. Gefaseerd voorjaarsmaaien kan op sommige voedselrijke of vergraste locaties juist leiden tot een impuls voor een bloemrijke vegetatie en bijbehorende fauna, omdat de vegetatie tijdens de voorjaarsgroei relatief veel voedingsstoffen bevat. Als de vegetatie aan het begin van het groeiseizoen gefaseerd wordt gemaaid en afgevoerd, gaat dit vergrassing van de vegetatie tegen en wordt kruidenrijkdom gestimuleerd. De essentie van maaibeheer zit in de fasering in ruimte en tijd, niet in het overal achterwege laten van maaibeheer gedurende een periode van het jaar. Faseren, faseren, faseren is dan ook het credo.

Tuintips.

Kijk op de tuinkalender van Groei en Bloei!   Daar staan tuintips en wat je in april in de tuin kunt doen.  
groei.nl/tuin/tuinkalender/april,

Wanneer je vragen hebt over de naam of verzorging van een plant in je tuin of op je vensterbank, stuur deze vraag naar Wiert Nieuman. 
Uit eigen ervaring weet ik dat Wiert zal proberen jouw vraag te beantwoorden.
https://mijn.groei.nl/mijn-groenadvies

Oplossing bladrozetten.

Nieuwsflitsen op de site.

Ben je benieuwd naar vorige uitgaven van de Nieuwsflits?
Zie onze uitgebreide site: www.hoogeveen.groei.nl  onder het ‘kopje’ diversen en ga dan naar Nieuwsflits.

Beste lezers en lezeressen, 
Wanneer jullie een idee/tip hebt, een leuke foto van je tuin en je wilt deze met ons delen in de Nieuwsflits, laat het ons weten! Heb je een leuke kamer-of tuinplant waar je helemaal verliefd op bent en wil je dit vertellen in de rubriek ’Plant in het Flitslicht’, doe even een mailtje naar Marry van de Kamp -  rmvandekamp@outlook.com
Wie weet geef je op deze manier aan andere lezers inspiratie en kunnen wij onze Nieuwsflits met elkaar ‘boeiend en bloeiend’ houden.

Voor alle lezers-en lezeressen van deze Nieuwsflits, een hartelijke groet van
Bea, Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.
Email: groei.bloei.hoogeveen@outlook.com 
Link website: hoogeveen.groei.nl
Link facebook: https://www.facebook.com/GroeienBloeiHoogeveenDeWolden

Het programmaboekje/nieuwsflits en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders.