Hoogeveen/de Wolden

Paddenstoelenwandeling met Jan Mansens

Zaterdag 3 november nam Jan Mansens als gids ons mee voor de paddenstoelenwandeling.

 

S´ morgens was er eerst naar onze traditie, koffie en koek bij Marijke en Rob. 

Het had die nacht licht gevroren en wij waren bang dat de paddenstoelen daaronder geleden zouden hebben.

Maar ziedaar, de zon kwam erdoor en het werd een prachtige zonnige herfstdag, met schitterende zonneharpen door de bomen die sterk aan het verkleuren waren; het kon niet mooier.

Jan nam ons mee naar een bospad, maar wij vroegen ons natuurlijk wel af of er zo wie zo paddenstoelen zouden staan, vanwege de aanhoudende droogte.

Tjonge, wat een verscheidenheid, de een nog mooier dan de ander!

Wanneer ik zo de foto´s bekijk en de verschillende paddenstoelen ga tellen, kom ik al op 37 soorten.

En ik heb niet eens elke paddenstoel op de gevoelige plaat vastgelegd.

Ik kan niet zeggen dat we veel gelopen hebben; het was wel een lange laan, maar langs de kant en in het bos een grote diversiteit van paddenstoelen in verschillende kleuren, vormen, en maten. 

Van piepklein, op een eikenblad, tot groot, zoals de tondelzwam en de heksenboleet. Ook het moederkoren kwamen we tegen, het muizenoortje dat alleen op een oud eikeltje groeit, paarse rodekoolzwam, doorschijnend porseleinzwammetje, elfenbankjes, knoopzwammetje en nog veel meer !!

Paddenstoelen zijn echte opruimers; zij groeien op hout, zoals boomstronken, takken, bladeren, dennenappels en poep. Elke paddenstoel heeft zijn eigen specialiteit in het opruimen van iets;

zij versnellen het rottingsproces. 

We zagen ook een skelet van een jonge ree, dat onder een omgevallen boom verscholen lag en zo niet zichtbaar was voor roofvogels, als de opruimers van het bos. 

De paddenstoelensoep die Rob voor ons klaar had staan vormde een heerlijke afsluiting van een interessante, mooie morgen.

Marry van de Kamp- van Caspel.