Hoogeveen/de Wolden

Hero Moorlag, Kremboongbos wandeling, Deze wandeling is niet doorgegaan.

Levend Morgenland door Hero Moorlag.
We kunnen 22 oktober niet genieten van de wandeling met Hero Moorlag maar ook thuis kunnen we met Hero op stap, want hij heeft een boek geschreven: Levend Morgenland, waarin hij verschillende natuurgebieden beschrijft en hun achtergronden. Het boek is ook verkrijgbaar in de bibliotheek.

Je kunt de wandeling ook zelf maken dan zijn hier alle gegevens: Geniet van de natuur.
De start van deze paddenstoelenwandeling is bij  Siberie, bij de ingang van het Kremboongbos. Het bos ligt aan Siberie tegenover huisnummer 20, 7934TB Tiendeveen. Vanuit Hoogeveen de Pesserdijk afrijden, waar de Pesserstraat over gaat in een zandpad, linksaf. Halverwege aan de rechterhand ligt Kremboong. De auto voorzichtig in de berm parkeren.

Kremboongbos aan de weg Siberië.

Kremboong is tot op de dag van vandaag een suikerrietplantage bij Porong op Java. Frederik s’ Jacob runde de onderneming 10 jaar en keerde in 1858 naar Nederland terug. Hij kocht de woeste grond van het Drijbersche Heideveld, plantte er een bos en noemde dit landgoed Kremboong. Zijn nazaten verkochten het bos in 1935 aan een rondhouthandel. Het bos werd gekapt. De Groninger boer Ubbens kocht de ondergrond om er landbouwgrond van te maken. Een deel van het bos was dermate geaccidenteerd, dat ontginnen te moeilijk zou worden. Dat deel, 38 hectare, groeide weer spontaan op en vormt nu het huidige Kremboongbos. In 1981 kocht Stichting Het Drentse Landschap het bos. In 2004 werd het Kremboongbos bosreservaat. De ondergrond is ongeroerd en daarom groeien er veel paddenstoelen op de humuslaag. We lopen het bos rond om dat te zien.