Hoogeveen/de Wolden
bekijk online
Nieuwsbrief

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en de Wolden.

Terwijl heel Nederland in de ban is van het coronavirus, trekt de natuur zich nergens wat van aan en laat het lichte jonge groen in alle glorie ontspruiten als één prachtig groene waas. Het is een weldaad deze explosie te mogen meemaken. Het begint met de eerste voorjaarsbloemen, narcissen en tulpen; in onze voortuin staat een Viburnum mooi te zijn en haar bloemen geven zo’n sterke geur af, dat zij je al van verre begroet met een heerlijk aroma. Bij de Blauweregen zijn ook de eerste bloemen open. In één woord: GENIETEN! 
Elke dag een rondje door de ‘hof’, geeft weer volle energie!
 

Woensdag 22 april zouden wij elkaar hebben ontmoet in het Herman Bavinckhuis. Helaas, door het coronavirus bleven wij allemaal thuis. 
Wij, als vereniging in Hoogeveen hebben samen met u op 9 oktober j.l. een feestelijk tintje aan de avond gegeven en ons 55 jarig bestaan als vereniging Groei & Bloei in Hoogeveen gevierd.
Als bestuur hadden wij het plan om op 22 april, tijdens de laatste bijeenkomst van het seizoen, 8 leden van onze vereniging in het zonnetje te zetten. Ach, dit plan kon helaas ook niet doorgaan - geen bijeenkomst, geen feestje!!
Op dinsdag 21 april hebben de jubilarissen die meer dan 40 of 50 jaar lid van Groei & Bloei zijn thuis een oorkonde met een kleine attentie in ontvangst kunnen nemen. Allen van harte gefeliciteerd!
 

Even voorstellen

 Ik wil me als nieuw bestuurslid graag aan jullie voorstellen.
Twee en een half jaar geleden zijn we in Ruinen komen wonen, in een huis met een royale tuin. We wonen op de hoek van twee straten, aan de rand van het dorp. Er is weinig beschutting, maar wel een mooi uitzicht. De vorige bewoonster heeft de tuin onderhoudsarm gemaakt. Veel gras, een paar fruitbomen en twee smalle borders langs de oprit. 
Ik heb de winter gebruikt om te bedenken met welke bomen, struiken en planten ik de tuin weer boeiend en attractief voor vogels en insecten kon gaan maken. Zo leuk om te doen en dan is het heerlijk om lid te zijn van Groei & Bloei. 
Ik heb alle tijdschriften nog eens doorgenomen, heb de lezingen bezocht, ben naar de plantenruilbeurs gegaan en ook naar de cursus bloemschikken. Zo heb ik de bestuursleden leren kennen, een bevlogen club(je), dat zich enthousiast inzet voor de afdeling Hoogeveen/De Wolden, door het organiseren van gezellige en interessante lezingen, cursussen en natuurwandelingen. Vanaf 1 januari ben ik deel uit gaan maken van het bestuur. Ik raak steeds meer ingewerkt, want er komt meer bij kijken dan ik me had voorgesteld.
Het lijkt me leuk om de komende tijd in iedere Nieuwsflits iets te vertellen over de tuin, onder de noemer: Leven in de Tuin.
Ik hoop dat we elkaar in het komende najaar weer kunnen gaan ontmoeten. 

Ypie Terpstra

Het bijenhotel

Overal verschijnen ze. Bijna iedere non-food winkel verkoopt ze in alle soorten en maten.
Mijn hotel hangt nu al vijf jaar op dit plekje. De bijen zoemen en metselen dat het een lieve lust is. Ieder voorjaar worden de “kamers” weer schoon opgeleverd en begint de nieuwe generatie weer opnieuw.

Onder het bijenhotel heb ik vorig jaar een bank geplaatst, een lekker zonnig hoekje, ideaal voor mij en de bijen. Ik vind deze bijen niet eng ze zoemen om je hoofd maar doen niets, het zijn namelijk wilde- en metselbijen die geen angel hebben. Mijn dochters vonden minder leuk. We besloten om het hotel hoger te hangen. Zoals je kunt zien heb ik geen klein hotel, het is heel zwaar. Met hulp kregen we het hotel eraf. De bijen snapten er niets van, hun hotel was weg. En op diezelfde plek (70 cm hoger) moesten wij nieuwe beugels aanbrengen. Tussen de zoemende bijen is dat gelukt. 
Het hotel werd weer opgehangen maar de bijen snapten er nog steeds niets van. Heel voorzichtig met een zachte bezem hebben we ze naar boven geleid naar het nieuwe stekje.

Wat is het succes van mijn hotel (het bijen gedeelte). Het hotel hangt op een zuid-zuid-west-muur, de hele dag in de zon. 

Dit jaar is het anders. De bijen zoemen weer om ons heen. Diverse bijen zijn op zoek naar andere holletjes. Je ziet ze overal inkruipen. De gekste plek is in de leuning van mijn zitbank, daar hebben ze de openingen om de elementen aan elkaar te koppelen dichtgemetseld. Dan kun je nog zo’n mooi hotel hebben ze gaan hun eigen weg.

CS
 

Begonia laten overwinteren

De begonia is uit de winterslaap gehaald. Afgelopen winter had ik geen ruimte in mijn garage om de begonia te laten afsterven. De plant heeft de hele winter buiten onder een afgedekte zitbank in een beschutte hoek gestaan.

De mand waarin de begonia stond heeft na jaren de geest gegeven. Maar wat ga je dan doen met zo’n blok beton. Want dat is wat je in je handen hebt als je een begonia met kluit na de winterperiode in je handen hebt. De pot die ik nog had was net te klein. Niet getreurd dan maar een stuk eraf. Mooi op maat gezaagd en in de nieuwe pot gezet. Met pot en al in een grote emmer vol met water en voeding gezet zodat de kluit weer zacht kon worden.

Het is nu inmiddels eind april, de pot staat buiten op de tafel en de begonia groeit weer lekker. Als je de pot binnen laat staan tot half mei gaat het sneller. 

Zie ook website: groeninfo: Begonia’s anders overwinteren

CS
 

Klimaatverandering?

Voor een aantal jaren geleden kreeg ik van een tuinvriendin zaadjes van een zomerbloeier, dus een éénjarig plantje. Het moest een mooi grijs plantje worden, waar aparte bloempjes in de kleur paarsblauw aan zouden komen. 
Vol verwachting zijn de zaadjes in het voorjaar gezaaid. En inderdaad in de zomer, prachtige blauwpaarse klokjes met zacht- grijs blad. Zoiets had ik nog nooit gezien, schitterend!
Nu jaren later, hoef ik de zaadjes in april niet meer te zaaien. Ze staan volop te bloeien op plekjes waar zij zichzelf hebben uitgezaaid. Dankzij de zachte winter!
Cerinthe major, wat kan ik van jullie genieten; ook al staan jullie niet op de plek die ik voor je zou hebben uitgezocht! 
 

Voor u gelezen

Samen virtueel naar de Keukenhof? 

In de nieuwsbrief van Meppel schreef Tilly Vriend, dat de Keukenhof gesloten is. Op dit moment bloeien daar meer dan zeven miljoen bloemen. Helaas kan niemand daarvan genieten.
Toch is er een mogelijkheid om deze prachtige tuin digitaal te gaan bewonderen. Keukenhofdirecteur Bart Siemerink: “We hebben een prachtig park dat steeds mooier tot bloei komt. Dat gaan we de komende weken via verschillende (online) kanalen laten zien onder het motto ‘Als jij niet naar Keukenhof kunt komen, brengen we Keukenhof naar jou’.”
Ga naar: www.youtube.com/watch
Omroep MAX zond afgelopen zaterdag 11 april!
Een eigen filmregistratie van omroep Max laat u een bezoek aan het park brengen zoals u het nog nooit heeft gezien; zij kregen permissie om uitgebreid te filmen in het lege park. Wat een schoonheid! Ga naar uitzending gemist of terugkijken.
Wist u dat u ook tulpenvelden in Drenthe kunt bekijken?
Aan de Westerhaarweg, tussen Spier en Wijster.
Aan de Hoogeveenseweg richting Westerbork, voorbij Bruntinge.
Aan de Ommerweg ten zuiden van Zuidwolde bij Nolde. 

Misschien zijn er nog wel meer plekken, maar die zijn bij mij niet bekend.

Weerspreuken. 
1.    in mei leggen alle vogels een ei (=weerspreuk - aanduiding dat in mei het broedseizoen begint)
2.    regen in mei, dan is april voorbij (=de natuur kiest vanzelf de goede volgorde)
3.    een natte mei geeft boter in de wei (=weerspreuk)
4.    meisjes die bloemen dragen, mag je kussen zonder te vragen (=een aanmoediging om meisjes met bloemen te kussen)

Hebt u vragen of opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende nieuwsflits, aarzel dan niet en stuur het bericht naar Marry van de Kamp.
rmvandekamp@versatel.nl of groei.hoogeveen@gmail.com 

Mocht uw e-mailadres zijn veranderd, vergeet dan niet het nieuwe adres door te geven.
Zo blijf je de digitale nieuwsbrief ontvangen.

Wij wensen u van harte gezondheid toe en hopen dat in deze coronatijd u van uw tuin en de natuur kunt blijven genieten. 
Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.