Diversen

OPEN TUINEN 2016 

 

 

1 Emmy en Arend Fieten, Schoolakkers 17, 7932 PM Echten

Sfeervolle besloten tuin met diverse hoogteverschillen en een vijver. Een gezellige tuin om van te genieten. Tuin aangelegd naar eigen ontwerp. Vogels en vlinders voelen zich hier thuis en de kikkers vermaken zich goed in de vijver. Diverse soorten planten en struiken zorgen voor kleur in het geheel. Verder is er kunst ( keramiek ) te bewonderen gemaakt door de eigenaresse Emmy Fieten.

 

2 Mieke en Piet de Ruyter, Echtenseweg 5,  7963 PC Ruinen.

De tuin is een boerentuin van 3000 m2, waarin alle kleuren door elkaar gemengd zijn. Tevens vindt u er de langgerekte vijver en 70 jaar oude leilinden voor het huis. Apart opgehangen spiegels en een parasol voor klimplanten geven de tuin een aparte sfeer. Veel ornamenten uit grootmoeders tijd. Border van 50 m tegen een achtergrond van berkjes, een jonge boomgaard met oude rassen, water-elementen en uitzicht over de weilanden. Verkoop van keramiek van Mieke. De beelden zijn in de kleuren van de bloemen geglazuurd.

 

3 Anco Nieuwland, Hees 10, 7963 PB Ruinen

In deze tuin vinden we alle elementen die met tuinen te maken hebben. Van een prachtig terras bij de grote zwemvijver, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de landerijen en waar in de avond reeën lopen, tot een kruidenhoek bij de keukendeur van de gerestaureerde boerderij.

 

4 Diny van Blanken, Mr. H. Smeengestraat 42, 7963 BP Ruinen

Een sfeervolle diepe tuin van 1200 m2 die gaandeweg is geworden tot wat het nu is. Er is o.a. een vijver met een vlonder, die voor de veiligheid van de kleinkinderen via een hekwerk te bereiken is. Rondom zijn verschillende borders aangelegd met struiken en vooral veel vaste planten. Via een rozenboog komt u op het schelpenpaadje dat rond de vijver loopt. Overal  treft u eigengemaakt tuinmeubilair en decoratie aan, zelfs een zogenaamde ossebraai. Opvallend zijn de mozaïek bollen op een metalen houder. Deze zijn ook te koop. In verschillende gezellige zithoekjes kunt u genieten van alles wat de natuur te bieden heeft.

 

5 Tina en Harm Echten, Oosterstraat 24, 7963 AD Ruinen

Onze cottagetuin is eigenlijk een beeldentuin, waarin u de werken van Harm Echten kunt bekijken. Gedurende het weekend zal Harm aan het werk zijn met zijn beelden, waardoor u het proces - van kunst naar natuur- kunt bekijken.

 

6 Bezoekerscentrum Dwingelderveld ,Benderse 22, 7963 RA  Ruinen

In de tuin van het vernieuwde  bezoekerscentrum is in het seizoen elke woensdagochtend een team van tuinvrijwilligers actief voor de aanleg en het onderhoud van de buitenruimte. Achter het bezoekerscentrum ligt de vlindertuin. Hierin staan veel verschillende bloemen die aantrekkelijk zijn voor vlinders. Op windstille en warme dagen wemelt het in de tuin van de vlinders. Daarnaast is er ook een kruidentuin te vinden met voorbeelden van kruiden. De buitenruimte van het bezoekerscentrum laat een overzicht zien van natuurtypen die in het Dwingelderveld voorkomen. Zo is er heide met jeneverbessen te vinden, maar ook akkertjes met verschraalde vegetatie, die daardoor heel bloemrijk zijn. Bovendien zijn er 2 vennen met vlonders, waarbij er door de grootste een Mozesgang loopt. Er is een beestjestuin met een insectenmuur. De insectenmuur is gevuld met allerlei verschillende materialen en biedt daardoor onderdak aan heel wat insecten. Ook is er een natuurspeelplaats voor kinderen. De verschillende mossen en vetplanten zorgen voor een afwisselend beeld in de seizoenen.

 

7 Hanneke en Jan Sijtsma, Achterma 7, 7963 PM  Ruinen

Boerderijtuin bij een ruim 100 jaar oud boerderijtje met een even oud "schapenschuurtje". De boerderijtuin van circa 25 are heeft veel perken en borders, een bloementuin, een moestuintje, oude fruitbomen, een kas en een poel. Ook een aangrenzend 300 m lang pad, dat langs de voornamelijk met eiken begroeide houtwal loopt en dan uitkomt bij de Ruiner Aa, valt te bewandelen. Deze boerderijtuin is aangelegd in 2002, waarbij de bestaande tuin en het voormalige boerenerf zijn samengegaan in een nieuwe tuin. Hierbij zijn de oude fruitbomen behouden. Ook zijn uiteraard de meer dan 130 jaar oude eiken bij de oprit van de boerderij behouden gebleven. Deze vormen in de zomer een welkom schaduwdak.

 

8 Nel en Hans Funke, De Marke 101, 7933 RC  Pesse

Door de struiken en hoge bomen naast onze tuin ligt hij heerlijk beschut. Het is voor mij een levend schilderij waarin ik het hele groeiseizoen bezig ben om vorm, textuur en kleur in evenwicht te brengen. De vijver probeer ik in balans te houden zonder gebruik van technische hulpmiddelen. Om het onderhoud te beperken werk ik zoveel mogelijk volgens het principe: mooi en makkelijk (Florentine van Eeghen). Vandaar het gebruik van veel vaste planten die niet omvallen, woekeren of uitzaaien.

 

9 Carla Botter, de Vos van Steenwijklaan 92, 7902 NT Hoogeveen

De tuin is ongeveer 500 m2 groot en heeft verschillende zitjes. Er zijn 2 overkappingen, gemaakt van oude bouwmaterialen, met daar tussenin een natuurlijke vijver. In de tuin staan veel vaste planten. Verder zijn er buxuspartijen en kleine bomen in snoeivorm. De paden zijn van oude waaltjes. De tuin is een eigen ontwerp wat door de jaren heen is ontstaan, met brocante, ijzeren hekwerk en andere accessoires. Achterin is een vlonder met een weids uitzicht.

 

10 Ali en Joop Beumer, van Leeuwenhoekstraat 118, 7908 BN  Hoogeveen

Onze tuin is kleurrijk en van alle gemakken voorzien. Je kunt er heerlijk uitrusten en rondkijken naar wat er allemaal bloeit. De kleuren zijn overwegend roze, blauw en wit. In het voorjaar zijn er veel sneeuwklokjes, daarop volgen tulpen en andere bolbloemen. Er staan veel vaste planten en verschillende heesters. Ook is er een kleine vijver met vissen, kikkers en salamanders. De tuin is 5½ m breed, 30 m lang en loopt 1½ m af naar de grote gemeentevijver. Ook staan er tussen de planten zelfgemaakte beelden en verschillende objecten van keramiek. Het is er goed toeven, zowel in de zon als in de schaduw.

 

11 Roelie en Jack Henstra, Van Leeuwenhoekstraat 69, 7908 BJ Hoogeveen

Onze tuin is in 2010 geheel gerenoveerd van een klassieke tuin tot een gemakkelijker te onderhouden tuin met hardstenen tegelbestrating. In de tuin treft u kleurige borders aan waarin verschillende uitbundig bloeiende rozensoorten de hoofdrol spelen U komt de tuin binnen via een overkapping met een open haard waar je tijdens een frisse zomeravond toch nog lekker buiten kunt zitten. Een gedeelte van de tuin is overdekt met een pergola waar een zeker 25 jaar oude Blauwe druif trots onze tuin siert en een Blauwe regen die hopelijk dit jaar voor het eerst gaat bloeien. Verder vindt u in onze tuin verschillende, veelal in potten staande Hosta-soorten.

 

12 Beppy Verwey, Modderwijk 3A, 7914 TN Noordscheschut

Mijn tuin is ongeveer een halve hectare groot en het is een wandeltuin met snipperpaden. De tuin is voor mij te groot om echt onkruidvrij te houden. Het is dus nogal een wilde tuin, maar er zijn wel veel bloemen. Er is veel te zien, zoals o.a. mijn huis dat van boven tot onder “gemozaïekt” is. Ook mijn atelier heeft veel mozaïek. Verder is mijn atelier te bezichtigen en er is een expositie van mijn werk in verschillende technieken. Het is min of meer een ouderwetse stilteplek, waar blijheid, lachen en genieten sterk wordt aanbevolen.

 

13 Hennie en Jan Albers, Gedempte Wijde Wijk 5, 7926 TW Kerkenveld

Jan en Henny bewonen dit typisch Drentse boerderijtje vanaf 2008. Direct zijn ze begonnen met de tuinaanleg en het openen van de theetuin “d’Olde iesbaon”. Een tuin van 7200m2 waar een variatie aan bloemen, fruitbomen, heesters en rozen te zien is. Verder is er een groentetuin en een dierenwei met kippen, geiten en kalkoenen. Ook is er een grote vijver met veel zitplaatsen eromheen, waar het heerlijk toeven is en waar je van de natuur kunt genieten. Er is een expositie van keramiek, Tiffany en glas in lood, wat ter plaatse te koop is.

 

14 Vlindertuin De Wolden,  Westerveldseweg, 7921 NB Zuidwolde.

De Vlindertuin in Zuidwolde is aangelegd in 1998 als onderdeel van het grote project VLINDER-2000 en is bedoeld om inwoners van Zuidwolde en bezoekers van elders te informeren over de mogelijkheden om allerlei insecten, en vlinders in het bijzonder, naar je tuin te lokken en meer te leren over hun levenscyclus. Van verschillende soorten vlinders is de hele cyclus van ei tot vlinder in de tuin te volgen. In de loop van de tijd is gebleken dat de aanwezigheid van waardplanten (planten waar de rupsen van leven) en van luwte zeker zo belangrijk is als de aanwezigheid van nectarplanten. Een heel speciale dagvlindersoort is de zeldzame Sleedoornpage die al vanaf 1998 in Zuidwolde bekend is en die het zwaartepunt van aanwezigheid in de Vlindertuin heeft. Bordjes met namen laten eigenschappen van de plant zien en geven weer welke insecten bij die planten horen. De tuin is altijd vrij toegankelijk.

 

15 Alie Nijmeijer, Vogelkerslaan 13, 7921 BP Zuidwolde

 

 

 

meer
16
Feb
STORMSCHADE
15
Feb
angela’s tuin tussenfase deel 2