Hoogeveen/de Wolden

Tuinkalender voor september

Tuinieren in september.

Snoeien

In september kunt u hagen zoals Taxus, Carpinus, x Cupressocyparis leylandii, nog een tweede keer snoeien. Let hierbij op de vorm, van onderen wat breder dan van boven. Snoei ook niet te kort op oud hout. Ook Carpinus betulus ofwel de haagbeuk of Ligustrum kunt u nog een keer snoeien. Buxus mag nog tot in begin oktober worden gesnoeid. Hoe later hoe minder ze nog zullen uitlopen.

 

Eenjarigen:

Veel eenjarigen zijn nu bijna uitgebloeid en worden verwijderd. De composthoop is een prima plek voor ze. Eenjarigen die nog even doorbloeien en in bakken of potten staan moet u ondanks de regen soms toch water geven.

 

Tweejarigen:

Laat de tweejarigen als ze nog bloeien gewoon doorgaan. Bij een zachte winter zullen ze zelfs soms het volgende jaar opnieuw in bloei komen. U kunt ze anders alsnog in de composthoop verwerken.

 

Vaste planten:

Elke vaste plant heeft zijn eigen behandeling nodig. Geef planten de ruimte om uit te groeien en als ze drie jaar oud zijn kunt u ze eventueel scheuren. Knip de bloemstelen pas na de winter af.

 

Bollen en knollen:

U zult in september al de eerste bolgewassen zien bloeien. Vooral Crocus en herfstijlloos zullen mooie bloemen laten zien. Voorjaarsbloeiende gewassen zoals sneeuwklokjes, winteraconieten en dergelijke moet u na ontvangst snel planten. Doet u dit niet dan kunnen de bollen wel eens indrogen. Let ook op de juiste plantdiepte, dit verschilt per soort.

 

Heesters

Bladhoudende heesters worden bij voorkeur in September geplant. Het kan ook in het vroege voorjaar. Bij aflevering moeten ze een goed doorwortelde kluit hebben. Graaf een groot plantgat, maak als de plant in het gat staat de gaaslap los en haal deze weg. Dan vult u de grond aan en drukt dit stevig aan. Hierna alleen nog water geven. Ook het blad bij droge dagen even sproeien in de eerste fase na de aanplant.

 

Coniferen

Het is in september een goede tijd om coniferen aan te planten. De grondtemperatuur is hoog en de verdamping laag. Voor de winter zijn ze weer goed geworteld.

 

De border:

De border zal nu het nodige onderhoud vergen. Er bloeit wellicht nog van alles, dus geniet daarvan. Knip ook niet alles tot op de grond kaal. In de winter zijn berijpte of besneeuwde oude bloemstelen zeer fraai. Ook voorkomt u inrotten van de planten.   Tuintip onkruidbestrijding U zult niet kunnen stoppen met verwijderen van onkruid, het kan zelfs de hele winter door groeien. Als u voorkomt dat het uitzaait scheelt dat veel werk.

 

Vermeerderen:

Vaste planten kunt u nu al scheuren. Plant de buitendelen weer op en gooi het oude binnendeel weg.

 

De vijver

De herfst komt er aan en dus gaat er weer veel blad in de vijver waaien. Haal dit dagelijks uit de vijver. Als u te lang wacht zinkt het naar de bodem en gaat daar rotten. Haal overtollige plantengroei weg uit de vijver.

 

Gazon

In september moet u geen maaisel op het gazon laten liggen. Door de hogere luchtvochtigheid kan het leiden tot een natte pap die kan gaan rotten. U krijgt daardoor schimmel in het gazon. U kunt het afgemaaide gras beter als mulchlaag tussen de heesters gebruiken. U kunt tot begin oktober nog een nieuw gazon leggen. Ook het inzaaien van kale stukken kunt u nu nog doen.

 

Kuipplanten

U zult nog steeds een of soms twee keer per dag water moeten geven. Dit hangt af van het weer. Ook als het regent kan water geven nodig zijn. De voeding moet nu echt worden afgebouwd om de winterrust voor te bereiden. Laatbloeiende kuipplanten zoals Tibouchina moeten nog wel wat mest hebben.

 

 

 Naar kalender tips..

Home..