Hoogeveen/de Wolden

Tuinkalender voor oktober

Tuinieren in oktober.

= Bloembollen de grond in

= Winterbloeiers bemesten

 

Eenjarigen

De laatste restanten verwijderen en composteren.

 

Tweejarigen

Als u de tweejarigen die volgend jaar moeten bloeien nog niet hebt uitgepoot, doe dat dan nu nog.

 

Vaste planten

Knip de bloemstelen pas na de winter af. Dood blad van sommige soorten kunt u verwijderen. Er zijn ook vaste planten die niet goed winterhard zijn. U kunt ze afdekken, maar u kunt ze ook in potten laten overwinteren in een koude kas of schuurtje, wel vorstvrij dus.

 

Bollen en knollen

Zomerbollen (en knollen) rooit u op, droogt ze en bewaart ze op een droge koele plek. Vlezige knollen zoals van Dahlia moet u in zaagsel of in droge turfmolm bewaren. Controleer wel tussentijds of ze niet toch gaan rotten.

 

Bomen

Omdat de grond nog warm is kunt u in oktober sommige boomsoorten planten. Het gaat dan alleen containerbomen. Bomen die in volle grond zijn gekweekt moeten in het voorjaar worden geplant als ze kaal zijn.

 

De border

De border zal nog onderhoud vergen. Er bloeit nog najaarsmateriaal zoals herfstaster. Knip ook niet alles tot op de grond kaal. In de winter zijn berijpte of besneeuwde oude bloemstelen zeer fraai. Ook voorkomt u inrotten van de planten.

 

Onkruid

U zult zelfs in de winter soms enig onkruid moeten verwijderen. Dit komt voor als het niet vriest.

 

De vijver

Blad dat in de vijver waait haalt u dagelijks  er uit. Ook afgestorven plantendelen verwijderen. Waterlelies die in ondiepe vijvers staan, ca. 50 cm. moet u of naar het diepere deel zetten of uit de vijver halen. De knollen kunnen droog in turfmolm op een koele plaats overwinteren. Tropische drijvende waterplanten haalt u naar binnen en overwinters ze in een schaal water in een warme kamer.

 

Het gazon

In oktober gaat u het gazon waarschijnnlijk voor de laatste maal dit jaar maaien. Van belang is dat u niet te kort maait, stel de machine af op 4 tot 5 cm. U mag geen maaisel op het gazon laten liggen, het motto is alles netjes opruimen. Knip ook de gazonranden nog een keer. Oktober kan soms een natte maand zijn en dan is het niet verstandig op het gazon te lopen. Houdt ook eventuele mollen in de gaten, die kunnen het mooie gazon totaal ruineren.

 

Kuipplanten.

U zult de kuipplanten winterklaar moeten gaan maken. Niet winterharde planten gaan voordat de nachtvorsten gaan beginnen naar de winterberging.

 

Algemeen

Laat afgevallen blad onder heesters en op plaatsen waar het geen kwaad kan rustig liggen. Het is goed voor het bodemleven en brengt nieuw voedsel in de grond. Het is ook bevorderlijk voor de wormen in de grond.  Overdreven schoonmaakwoede is schadelijk voor de grond. (Ziek blad moet u natuurlijk wel verwijderen.)

Nestkastjes maakt u schoon door de oude nesten te verwijderen en het uitvegen van oude niet gebruikte kastjes.

Balkonbakken, potten en kuipen kunt u beplanten  met een winterbloeiend assortiment planten zoals: Skimmia, Hedera, Erica, Viburnum.

 

Tips voor bloemschikkers

Oktober is nog steeds een periode dat er uit de tuin en van buiten. Het is een uitdagende periode voor bloemschikkers. De tuin is in de herfstkleuren, wat dus mooi blad betekent. Er zijn ook nog veel bloemen en vruchten. Pluk bloemen vroeg in de ochtend en zet ze een paar uur op water met Chrysal er in. Daarna kunt u ze verwerken in een boeket of arrangement.

 

 

Naar kalendertips..

Home..