Hoogeveen/de Wolden

Tuinkalender voor november

Tuinieren in november.

= Onontkoombaar moeten de meeste kuipplanten in de herfst naar binnen

= Te hoge temperatuur in combinatie met te weinig licht zal uw planten veel schaden.

= In veel huizen is helaas geen goede overblijfruimte beschikbaar

= Bladverliezende kuipplanten zoals Fuchsia en Datura mogen wel wat donkerder staan

= Agapanthus kan eventueel in de winter zelfs al het blad verliezen

 

Snoeien

Advies voor het snoeien is natuurlijk gebaseerd op de ideale situatie voor de plant en tevens voor de vormgeving van de tuin. Het gezegde 'snoei geeft groei en bloei' gaat wel vrijwel altijd op, alhoewel teveel wegsnoeien wel eens averechts kan werken. Voor de bloemschikker geldt dat die eigenlijk pas wil gaan snoeien als de ranken of takken voor een schikking nodig zijn. Een beetje afwijken van de ideale snoeitijd is dan soms gewenst.

 

Heesters

Als de kroon van een heester te dicht of verward is gegroeid, kunt u deze nu snoeien of beter nog een verjongingskuur geven. Haal eerst het dode hout weg. Zaag de oude dikke takken op 10 tot 15 cm. boven de grond af. De afgezaagde takken zullen in het voorjaar opnieuw uitlopen. Snoei niet als het vriest.

 

Bloedende bomen en heesters in de winter snoeien.

Bomen zoals de Acer (esdoorn) en de Betula (berk) Carpinus betulus (haagbeuk) gaan gemakkelijk bloeden na het snoeien. Dit bloeden vindt plaats als het groeiseizoen in het voorjaar weer aanbreekt. Daarom kunt de deze beter in november of eventueel in December snoeien. Bloemschikkers kunnen van deze bomen of struiken in het voorjaar ook beter geen takken afknippen.

 

Bollen

Als u bolgewassen die in het vroege voorjaar moeten bloeien nog niet hebt geplant, dan is het nu de hoogste tijd. Bollen kunnen ook verdrogen of als u nog wacht is het  gewoon te laat geworden.

 

 

Naar kalender tips..

Home..