Hoogeveen/de Wolden

Tuinkalender voor januari

Tuinieren in januari

Een snelle blik

  • Als het gazon bevroren is, kun je het beter niet belopen. Het geeft allemaal schade die pas tijdens het komende groeiseizoen lelijke plekken geeft.
  • Kijk de winterbescherming van de vorstgevoelige planten in de tuin na. Als deze door de wind is los gekomen, kun je dit best direct herstellen voordat de wind vrij spel krijgt.
  • Doe niets met buiten planten als het vriest. (!)
  • Dode en zieke takken van struiken en bomen kunnen nu verwijderd worden.
  • Het is het ideale moment om nog winterstekken te nemen van Forsythia, sering, Deutzia, Salix, Ribes,.…………..
  • Wil je vroege prei, zaai het dan eind januari.
  • Controleer de buiten potten op vocht. Ze kunnen kapotvriezen bij teveel vocht in de kluit. Ook de wortels kunnen beschadigen.
  • Als het niet vriest kunt u allerlei bladverliezende heesters en bomen planten of verplanten. Let er wel op dat er een goede kluit aanzit en geef grote planten steun.
  • Het is nu de ideale periode om rustig allerlei zaadcatalogi door te kijken en een lijstje te maken van allerlei soorten die je wilt kopen om over enkele maanden te zaaien.
  • Zet de composthoop nog een keer om zodat deze in het voorjaar goed verteerd is.

Snoeien in Januari.

Sommige fruitsoorten kunt u als het mooi weer is in januari snoeien. Herfstframbozen moeten in Januari  worden gesnoeid, knip alle stengels 5 cm boven de grond af. Bloedende soorten zoals kastanje, kiwi, druif en berk moeten beslist in begin januari worden gesnoeid en nog beter is dit in december te doen, anders kunnen ze bij hergroei uit de wonden gaan bloeden met alle gevolgen van dien. De planten kunnen hierdoor zelfs afsterven.

Alle voorjaarsbloeiende struiken zoals Prunus, Forsythia en Ribes mogen niet gesnoeid worden in Januari..

Sterke soorten kunt u wel snoeien, maar dat kan eventueel ook al in de zomer.

De gevoelige soorten  kunt u beter niet in de winter snoeien, maar in het voorjaar.

Bedenk ook dat snoeien in de winter met strenge vorst er soms toe kan leiden dat vorstgevoelige soorten via de snoeiwonden kunnen invriezen. Dit kan tot behoorlijke groeistoornis leiden en in de zomer kunnen deze aangetaste plekken leiden tot schimmelgroei en rot.

 

Stekken maken in Januari

We kunnen in januari nog zelf heester stekken. Winterstek kunnen we maken van onderandere Cornus, Forsythia, Hydrangea, Jasminus, Ligustrum, Ribes, Rosa rugosa, Salix, Sambucus nigra of, Symphoricarpos. Knip of snijd rechte stekjes steel van ongeveer 20 cm lang. Let op ! de stekken mogen niet afgebroken worden.  Doe er een stel bij elkaar in een bundel, waarbij alle knoppen naar boven moeten wijzen en bind ze bijelkaar met bundelband of iets dergelijks. Zet de bundel op een beschutte plaats voor ongeveer de helft in de grond. De stekken gaan wondweefsel maken waar later wortels uit komen. In het vroege voorjaar kunnen de stekken uitgezet worden in aparte potten. Spoedig zullen de stekken beworteld zijn. De stekken kunnen nu zelfstandig doorgroeien en kunnen na Juli verplant worden.

Naar kalender tips..

Home..