Hoogeveen/de Wolden

Pompoenen en kalebassen

 

Pompoenen en kalebassen behoren tot de komkommerachtigen, een familie waar ook de courgette deel van uitmaakt. Het zijn dankbare planten om zelf te zaaien en op te kweken. Ze groeien snel en vormen kleurige vruchten die het prachtig doen in herfstdecoraties. Pompoenen en kalebassen zijn er in talloze vormen en maten, van regelrechte reuzen tot subtiele kunstwerkjes. Met deze tips kunt u direct aan de slag.


Zaaien en uitplanten


De zaadjes van pompoenen en kalebassen kunnen vanaf half maart worden voorgezaaid in een flinke pot. Dek hem af met plastic tot de zaadjes beginnen te kiemen. De plantjes mogen vanaf half mei naar buiten. Plant ze met een tussenruimte van 1 meter. Belangrijk is het dat de stengel al stevig aanvoelt. De slakken zijn gek op zachte stengels. Vanaf begin mei kunt u ook direct buiten zaaien. Maak de grond goed los en leg de zaadjes 2 cm diep. Wanneer de plantjes stevig genoeg zijn, kunnen ze worden uitgeplant. Kies hiervoor een plek in de zon of halfschaduw.


Onderhoud


Vooral de eerste weken na het uitplanten houdt u de grond goed vochtig. Wilt u echt grote vruchten kweken, dan moet u de zij-ranken steeds verwijderen. Alle groeikracht gaat dan naar de overgebleven vruchten. Wilt u daarentegen zoveel mogelijk pompoenen of kalebassen, laat de planten dan gewoon lekker groeien en hun ranken over de grond en in bomen en struiken slingeren.


Oogsten


In september kunt u uw pompoenen en kalebassen oogsten. Snij ze van de plant af en laat een klein stukje steel zitten. De vruchten zijn lang houdbaar. Keer ze wel regelmatig om te voorkomen dat ze gaan rotten. Haal de pompoenen bij de eerste vorstperiode naar binnen of leg ze op een bedje met stro. 
We hebben het steeds over pompoenen en kalebassen samen, maar er is één belangrijk verschil: kalebassen zijn alleen maar siervruchten, pompoenen kun je ook eten. wij wensen u veel succes met dit recept.



Pompoen-preitaart


Bodem: 
Meng de volgende ingrediënten in een kom:

  • 200 gr. tarwemeel
  • 100 gr. boter
  • snufje zout,
  • 3 eetl. water

Kneed het deeg en druk het in een vorm 
van ø 24 cm. 

Vulling:

  • 400 gr. pompoen (even smoren zodat het meeste vocht weg is2 preien, fijn gesneden 1 teentje knoflook
  • twee eitjes
  • een decil koffiemelk
  • 120 gr. kaas
  • halve theel. rozemarijn
  • peper en zout