Hoogeveen/de Wolden

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en de Wolden.

Van harte hoop ik dat jullie, ondanks het coronavirus en de hete zomer, hebben kunnen genieten van de tuin. 
Nu is het bijna oktober en gaan wij als Groei & Bloeiers een nieuw seizoen in.
Inmiddels heeft ieder lid van Groei & Bloei en de Wolden de prachtige uitgave van het programmaboekje 2020/2021 ontvangen, waaraan Rob en Marijke Kloosterman zoveel aandacht hebben besteed.
Jullie hebben kunnen lezen wat voor interessante onderwerpen wij jullie de komende winterperiode willen bieden.
Wij mogen weer gebruik maken van de grote zaal in het Herman Bavinckhuis.
Echter, wel met een beperkt aantal bezoekers. 
Door de corona zijn ook wij aan regels gebonden.
En die zullen wij dan ook strikt naleven.

Allereerst mag je niet onaangekondigd de avond bezoeken.
Dus let op, dat je altijd meldt dat je wilt komen. Door het beperkte aantal stoelen is vol inderdaad vol!
Je mag niet komen wanneer je hoest, verkouden bent of je ziek voelt.
Graag afbellen, zodat een ander gebeld kan worden dat er een plekje vrij is gekomen.
Je houdt 1,5 meter afstand. Desinfecteer je handen bij het naar binnen en naar buiten gaan.
Je neemt je jas mee naar binnen en legt deze op een lege stoel.
Toiletbezoek is toegestaan; er kan steeds maar één persoon gebruikmaken van de toiletruimte.
Bij binnenkomst kun je koffie of thee halen aan het buffet. Het kopje koffie/thee in de pauze wordt afgehaald aan het buffet.
Contant en gepast afrekenen; koffie en thee € 1,40
Ieder houdt zich aan de regels van de koster.

Opgave bij Ypie Terpstra
email: yterpstra@ziggo.nl of tel. 06-15217148. Meld je je aan via de mail dan graag je telefoonnummer opgeven.

Bollen in de border

Woensdag, 7 oktober komt Alie Stoffers van de Tuinerie uit Kolham, ons vertellen hoe wij in onze tuin van het vroege voorjaar tot laat in de herfst van bloembollen kunnen genieten.
Voor veel tuiniers is het een sport de tuin zo lang mogelijk attractief te laten zijn; 
zo vroeg en lang mogelijk in kleur.
Natuurlijk behoren daar ook voorjaarsbollen bij, maar dan wel op de ‘nieuwe’ manier. Geen strakke, rode tulpen in zwarte aarde, in een keurig rijtje, maar prachtige kleurcombinaties met opkomende vaste planten en een natuurlijk effect. Zo kun je het seizoen veel eerder laten beginnen met bekende, maar ook met minder bekende bloembollen. Er is zoveel meer dan narcis en tulp.
Ook de techniek wordt besproken, wat willen bollen? En misschien wel het belangrijkste voor tuiniers: hoe zorg ik dat het afstervend loof niet in de weg zit? Door slimme duo-combinaties met opkomende vaste planten te maken. Diverse voorbeelden worden gegeven. 
De nieuwe manier van bloembollen poten is veel minder bewerkelijk en verwilderingsbollen geven meer bollen elk jaar. 
Nieuwe soorten komen voorbij zodat het seizoen van de bol al vanaf februari kan beginnen en pas eindigt eind juni. We krijgen prachtige voorbeelden te zien, waarvan je zelfs in deze herfstperiode de lentekriebels krijgt!

Voor de verkoop in de pauze neemt Alie Stoffers mooie bloembollen voor ons mee; je kunt gewoon pinnen of contactloos betalen.

Helemaal handig is het om vooraf je bestelling door te geven in de webshop van
de Tuinerie’, en zet dan bij ‘opmerkingen’: ‘Graag meenemen naar lezing Hoogeveen’ Dan neemt zij de bestelling mee zonder verzendkosten!   
Link webshop:
 https://www.tuinerieshop.nl/index.php/product-categorie/bollen/

Opgave voor de lezing bij Ypie Terpstra
email: yterpstra@ziggo.nl of tel. 06-15217148. Meld je je aan via de mail dan graag je telefoonnummer opgeven.

Paddenstoelenwandeling met Hero Moorlag in het Kremboongbos

Donderdag 22 oktober van  9.30 tot 14.00 uur. De start is bij Marijke en Rob Kloosterman, Kerkweg 30A te Tiendeveen met een kopje koffie en koek, na de wandeling lekker opwarmen met een paddenstoelensoepje

Kremboongbos aan de weg Siberië.

Kremboong is tot op de dag van vandaag een suikerrietplantage bij Porong op Java. Frederik s’ Jacob runde de onderneming 10 jaar en keerde in 1858 naar Nederland terug. Hij kocht de woeste grond van het Drijbersche Heideveld, plantte er een bos en noemde dit landgoed Kremboong. Zijn nazaten verkochten het bos in 1935 aan een rondhouthandel. Het bos werd gekapt. De Groninger boer Ubbens kocht de ondergrond om er landbouwgrond van te maken. Een deel van het bos was dermate geaccidenteerd, dat ontginnen te moeilijk zou worden. Dat deel, 38 hectare, groeide weer spontaan op en vormt nu het huidige Kremboongbos. In 1981 kocht Stichting Het Drentse Landschap het bos. In 2004 werd het Kremboongbos bosreservaat. De ondergrond is ongeroerd en daarom groeien er veel paddenstoelen op de humuslaag. We lopen het bos rond om dat te zien.

Kosten voor de wandeling :€5,00 niet leden €7,00. Opgave is verplicht. Dat kan bij Ypie Terpstra email: yterpstra@ziggo.nl. of telefoon: 0615217148. Als je je per mail opgeeft graag je telefoonnummer vermelden.

Leven in de tuin 3

Soms neemt de tuin het roer over en sta je erbij en kijkt ernaar, letterlijk. Hoe dat kan vraagt even wat uitleg. Ons terras(je) ligt op het zuiden, samen met een grasveldje omzoomd door twee borders; één border waar vooral schaduw is door een heel hoge heg met een huis erachter en een border met halfschaduw vanwege hoge eikenbomen die in de berm groeien. Ik vond de border waar we het meeste naar kijken, de schaduwborder, niet heel interessant, want aan de kleine kant, 1,5m breed. Daar is dit voorjaar een meter bij gekomen, maar aan beide uiteinden is er nog een extra strook bijgemaakt. Wat een weelde, weer allemaal mogelijkheden om te beplanten, want die uiteinden krijgen wel volop zon. Het plan was om de begroeiing in de ene hoek wat laag te houden, om zodoende de notofagus, de schijnbeuk die zo heerlijk ruikt naar kaneel als het geregend heeft, goed uit te laten komen. Maar ik had ook zaailingen waar eigenlijk geen ruimte meer voor was, dus weet je wat, ik plant die in het nieuwe stuk erbij. Het waren echt hele kleine plantjes, dus aan mij ligt het niet wil ik eigenlijk zeggen, maar nu zijn het manshoge en brede kattensnorren, wel heel mooi! En daarbij ook nog even twee amaranten, ook geen kleine jongens. Alles wat daarachter ligt en daarover ga ik een volgende keer schrijven, is totaal onzichtbaar. Die kattensnorren zijn geen vriendelijke jongens, als je ze aanraakt hebben ze overal harde stekels en ook weer vooral na regen ruikt de tuin stevig naar kattenpies. De kaneel kan daar niet tegen op. 
Maar er is nog iets wat ik graag wil vertellen. Op aanraden van Grietje zijn we naar de Theetuin d’ Olde Iesbaon gefietst. Een mooie tuin waar je gastvrij ontvangen wordt, heerlijk gebak, want dat heb je toch wel echt verdiend na een uurtje fietsen, maar ook een paar heel bijzondere planten. Echte eyecatchers. Mijn oog viel op de rijstpapierplant, de tetrapanax papyrifer, wat een schoonheid en laat die nu vooral in de halfschaduw het beste groeien. Ik heb al een mooi plekje in mijn hoofd, daarvoor moet wel het een en ander verplant worden, maar als je graag iets wilt is dat geen probleem. Dit najaar kan de plant de grond in.  Een andere plant van grote schoonheid was een heel gewone kamerplant, de vingerplant. Deze keer groeide de vingerplant in de tuin. Ik had daar al over gelezen, de plant is veel meer winterhard dan eerder gedacht en wil vooral schaduw en schaduw heb ik wel. Wat kun je toch hebberig worden van iets wat je ziet en wat geeft het veel voldoening om er een mooi plekje voor te hebben. Hopelijk gaan ze net zo te keer als de kattensnorren. 

Even een kort  stukje  van Gerard Weisbeek:

In maart worden de pitten van de zonnebloemen gezaaid in onze kas.Het is dan leuk om te zien hoe snel de plantjes omhoog schieten. Zodra de kans op vorst is verdwenen worden ze op de plek , aan beide zijden van de kas, geplant.
De bloemknoppen verschijnen dan al vrij snel. Op dit moment is een hoogte bereikt van 395 cm.Goed ondersteunen van de planten met bamboestokken en/of palen is dan een vereiste.
Bijen en andere insecten maken veelvuldig gebruik van de bloemen. Zodra de bloem is uitgebloeid en de zaden zich ontwikkelen komen allerlei vogeltjes een bezoekje brengen om de zaden mee te nemen.
Zonnebloemen zijn  gemakkelijke planten om in de tuin te zetten op een warme plek en voedzame grond.Ze zijn  er in vele kleurschakeringen, van geel tot rood/bruin.
Mocht je zaden willen hebben dan bel maar even naar 0528 202988 of stuur een mailtje naar : tonny.weisbeek@gmail.com.

Voor u gelezen:

Dat Teunisbloemen op het geluid van een passerende bij reageren met het aanmaken van zoetere nectar! Wetenschappers speelden het bijengeluid af en binnen drie minuten reageerde de teunisbloem door nectar met meer suiker te produceren.
Bij geluiden met een hogere frequentie trad dit effect niet op.

Ach, slakken in de tuin…! Ik hoor jullie al zeggen: praat me er niet van!!
Ze vreten al mijn lekkere sla en prachtige Hosta op.
Na het lezen van onderstaand stukje in het Nederlands Dagblad,
kwam ik tot de conclusie: wat is de slak een interessant beestje!

BANANENSLAKKEN

Bananenslakken?  Ja, u leest het goed; bananenslak.
Deze bananenslak uit Noord-Amerika leeft niet tussen de bananen, maar op 
de grond.
Net als echte bananen varieert de kleur van de bananenslak van groenig tot bruin en kunnen ze ook bruine vlekken hebben. 
Naaktslakken hoeven niet op veel liefde en populariteit te rekenen. Je griezelt als 
je er per ongeluk op stapt en ze met blote handen op pakken doe je liever niet. 
Het woord slak komt van slecke, slijk, vanwege hun glibberigheid en de ‘a’ is er ingekomen als associatie met slap.
Slijk en slap, de aardse tegenhanger van lucht en leegte.
Zompigheid tegenover ijlheid. De slak is bij uitstek aards.
Hun Latijnse naam Gastropoda betekent buikpotig. Die `buik` is een gespierde onderkant en om gemakkelijk vooruit te komen gebruikt hij een glijmiddel. 
Dat slijm is geen vloeistof of vaste stof, maar eerder een bijzondere vloeibaar-kristalsubstantie en kan tot honderd keer zijn volume aan water opnemen.
Als de slak verticaal wil, maakt hij een ander soort slijm, met meer grip. Ook maken zichzelf ermee schoon. Aan de staartpunt zit een slijmprop waaruit hij een abseilkoord kan maken om van hoge plaatsen af te dalen. En als ze in winterslaap of zomerrust gaan, omhullen ze zich met een dikke slijmlaag. Voor andere dieren is het slijm onaangenaam; het maakt de tong ongevoelig. Wasberen, ganzen of eenden die slakken eten rollen ze daarom eerst door de modder. Mmm, naaktslak met modder, een soort primitieve kroket.
Via feromonen in het slijm maken ze duidelijk dat de paring mogelijk is en dat gaat er vreemd aan toe.
Aan de rechterkant van hun kop stulpt door vloeistofdruk een penis naar buiten, die bijna net zo lang als de slak kan worden. Omdat ze hermafrodiet zijn, kunnen ze elkaar bevruchten. Elk brengt een penis in er volgt een tweezijdige bevruchting, soms een eenzijdige bevruchting. Daarna gebeurt het meer dan eens dat de 
slakken elkaars penis proberen af te bijten en op te eten. De ontmande slak kan dan niet meer zelf bevruchten, maar wel bevrucht worden. Het nut van dit vreemde gedrag is niet bekend, misschien de concurrentie uitschakelen?
Ik realiseer me dat de naaktslak er door deze verhalen misschien niet geliefder op wordt, maar interessanter toch beslist wel. 

Dit verhaal is overgenomen uit het Nederlands Dagblad met toestemming van bioloog Klaas Nanninga.
Klaas Nanninga verzamelde in vijftig jaar een eigen natuurhistorisch museum bij elkaar aan de Korreweg in Groningen.

Weerspreuken over oktober.

1. Eén gure dag maakt nog geen herfst.
2. Het laatste weer van oktober, reikt november de hand. 
3. Is oktober dan gekomen, blad voor blad vliegt van de bomen.
4. Brengt oktober veel vorst en wind, zo zijn januari en februari zeer mild.
5. Maar is oktober nat en koel, dan is een zachte winter een voorgevoel.
6. Oktober brengt ons wijn en zonnige dagen, maar ook jicht en andere plagen.
7. Als het in oktober dondert, komt er een kwakkelwinter.
8. Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn.

Zijn er eventuele vragen of opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende Nieuwsflits, aarzel dan niet en stuur het naar:
Marry van de Kamp: rmvandekamp@versatel.nl of groei.hoogeveen@gmail.com 

Hebben we geen correct e-mailadres van je, vergeet dan niet het nieuwe adres door te geven. Zo blijf je de digitale nieuwsbrief ontvangen. Wij wensen jullie een prachtige oktobermaand toe! Het verval in je tuin kan zeer boeiend zijn qua herfstkleuren.
En zoals altijd; blijf heerlijk van tuin en natuur genieten!
Heb je een mooie herfstfoto van je tuin en wil je die graag met alle Groei & Bloeiers in Hoogeveen delen, stuur deze foto dan naar Catja. Email: cpmstrik@outlook.com
Catja verzorgt onze website; zij kan er dan een digitale herfsttuinen-carrousel 
van maken.
Een hartelijke groet van Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.
Het boekje/nieuwsflits en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders.

Het boekje / nieuwsflits en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders.