Hoogeveen/de Wolden

Beste Nieuwsflitslezers van Groei & Bloei Hoogeveen en de Wolden.

 

Hopelijk is het coronavirus uw deur voorbijgegaan en kon u bij het prachtige voorjaar - ondanks de landelijke beperkingen - heerlijk van de tuin genieten.
De zaailingen hebben we uiteraard vertroeteld en zo mogelijk verspeend - wel veel werk, maar als het gelukt geeft het een dankbaar gevoel. 
Hebt u niet gezaaid, dan vast wel vrolijk zomergoed aangeschaft en de tuin mee opgevrolijkt. 
Heel spijtig dat onze stekjes- en plantenruilbeurs niet door kon gaan, het is altijd 
verrassend welke planten er worden aangeboden. Hopelijk krijgen wij volgend jaar een herkansing.
Ook de Drentse Tuinen Carrousel gaat deze zomer niet door. Het is misschien de moeite waard om de site van Groei & Bloei in de gaten te houden of er toch individueel wel tuinen open zijn.
 

Ruilbeurs werd weggeefbeurs

Zoals jullie al eerder konden lezen is de plantjesmarkt van Groei & Bloei Hoogeveen dit jaar niet doorgegaan. Het thema dit jaar is/was: de Eetbare Tuin. 
Omdat dit niet doorging zat ik met bakken vol met zaailingen van diverse groenten. Samen met het IVN hebben we een vrijdag ochtend geprikt om de plantjes een thuis te geven, weggooien is zonde. Een klein berichtje op de Facebookpagina van het IVN werd opgepikt door de krant en groeide uit tot een hele happening. Het werd een hele gezellige drukte en alle plantjes waren zo weg.

CS

Leven in de Tuin

Dit was begin: een huis, veel tuin en heel veel gras. 
Gras laat zich gelukkig makkelijk afgraven en wordt dan vanzelf een border. Dan komt het allermooiste, het planten. Het is zo leuk om je voor te stellen hoe je de tuin wilt hebben en welke bomen, struiken en planten daarbij passen en mooi combineren. De borders zijn niet heel breed gemaakt, dat was wel mooier geweest, maar dit was al een hele lengte om te beplanten en te onderhouden. 
We hebben borders aan twee straatkanten en dan is wat afscherming wel heel prettig. In de ene berm, op het westen, groeien eiken en in de andere berm, op het noorden, groeit wat mager gras en is nogal onbeschut, vooral met een straffe wind uit het noordoosten.  De grond is arm en zanderig. 
Ik wilde aan die straatkanten graag een beplanting die aansluit bij de omgeving en heb meidoorn, krentenboompjes, vlier, cornus mas, rosa rugosa de rimpelroos, appelbes en de vuilboom geplant. Die laatste is wat saai, maar wel heel geschikt voor bijen, omdat ze langdurig bloeien en blijvend nectar geven. Alle struiken bloeien en geven bessen, heerlijk voor insecten en vogels en voor ons! Vlak bij huis heb ik een beplanting die meer wintergroen is, met schijnhulst, glansmispel, klein bladige laurier en de struikklimop. De struikklimop bloeit heel laat in het jaar en trekt nog veel insecten en daarna komen de zwarte zaaddoosjes die zo mooi zijn in kerststukjes. Dit voorjaar bloeien de meidoorn en de vlier voor het eerst en dat maakt je zo gelukkig en de meidoorn ruikt zo heerlijk. Maar de krentenbomen doen het slecht en de vuilboom al helemaal. Een paar krentenbomen zullen het wel redden, maar van royaal bloeien is nog geen sprake. In de onder begroeiing is veel akelei, papavers, vergeet-me-nietjes, viooltjes, vingerhoedskruid, lieve vrouwenbedstro, wat bolletjes, longkruid en anchusa. Op de akelei vliegen nu heel veel hommels. Gelukkig is er ook nog ruimte voor een paar bijzondere bomen en struiken, zo hebben we bij kwekerij Arborealis een mooie lijsterbes gekocht en kregen we een stek van de pindakaasboom. Dit voorjaar kreeg ik van Marry een stek van de kogelstruik, die staat net op z’n plek en ik ben heel benieuwd hoe die het gaat doen.
Al die aangeplante struiken, boompjes en planten vragen vooral om water. Tot ons geluk kunnen we sproeien met grondwater. Toen de vorige bewoonster een keer langskwam, vroeg ik waarom er drie stoeptegels in de tuin lagen. Dat leek me wat veel voor droogmolens. Oh weet je dat niet, zei ze, daaronder zijn de aansluitingen om te kunnen sproeien. En daardoor doet de meeste aanplant het prima!
 
Met groet, Ypie Terpstra
 

Ceropegia sandersonii

 

In onze vensterbank staat het prachtige plantje Ceropegia sandersonii.
Ik hoor u al zeggen: moeilijk woord, nooit van gehoord!
Dat zei ik een paar jaar geleden ook. De Nederlandse naam luidt: Parachuteplant.
Kijk, dat kan ik onthouden! Wanneer je de bloemvorm bekijkt, begrijp je hoe dit plantje aan zijn naam komt. 
Nu had ik stekjes gemaakt om weg te geven en wat zag ik toen het plasticzakje eraf ging, een parachute paddenstoeltje! Ach, de natuur blijft je verrassen - zelfs in je vensterbank!! Voor de bloemschikster zijn de ranken van de Parachuteplant interessant; als decoratie over een bloemstuk blijven deze ranken wekenlang groen! 

Lathyrus uit Soestdijk.

Schreef ik in de vorige Nieuwsflits over de Cerinthe die zo mooi de winter had overleefd en in april niet meer gezaaid hoefde te worden? Nu kan ik u vertellen dat de zaadjes van de Lathyrus odoratus het blijkbaar in deze zachte winter ook naar de zin hebben gehad. Zij bloeiden al half mei!! 
Deze overblijvers zijn nazaten uit de tuin van Soestdijk. Het was de lievelingsbloem van koningin Juliana. Van mijn vriendin, die een paar jaar geleden paleis Soestdijk bezocht, kreeg een zakje zaad. Aangezien ik nogal bewaarderig ben, kwam het officiële zakje bij het schrijven over de Lathyrus, goed van pas.
Wat is het toch een prachtig bloempje; het ruikt toch zo heerlijk!
Door de bloemen regelmatig af te knippen, krijgt de plant geen kans om zaad te vormen. De bloemen kun je het beste zetten in een glazen vaasje met weinig water, omdat de steeltjes licht nodig hebben. Je hele kamer gaat naar Lathyrus ruiken.
 

Belevenissen in de tuin

Wanneer ik dit schrijf, zijn de mezen druk bezig hun jongen van voedsel te voorzien; het is een vermaak om te zien hoe vaak ze de nestkastjes in en uit vliegen.
Ook de insectenhotels worden drukbezocht. Heb ik deze winter geleerd dat wilde bijen het stuifmeel aan hun poten en buik verzamelen voor haar broedsel en dan zie ik in ons nieuwe insectenhotel allemaal beestjes. Ik trots!! Ons hotel wordt bewoond!
Ik constateerde dat de eitjes al uit waren gekomen, totdat ik goed keek….. en tot mijn verbazing kleine rupsjes zag!! Ik vroeg mij af: wat is hier aan de hand??   Er kwam een kleine wesp met een rupsje tussen de poten het hotel binnen - verbazend! 
Nadat zich dat met ± 7 rupsjes had herhaald, werden deze samen gedrukt en op een hoop geveegd. Daarna werd het kamertje dicht gemetseld.
Ik heb een foto genomen en deze naar insectenkenner, Joop Verburg verzonden.
Zijn antwoord luidde: dit is een Muurwesp, die het rupsje verdoofd en het als voer voor zijn broedsel gebruikt. 
Ook de goudwesp had ik gespot – prachtig, met zijn blauw-rood-goudkleurig lijf. 
Maar wat een boef! Hij legt zijn eitjes in één van de gangen van ons houtblokhotel en laat zijn larve de andere larven opeten.  Deze goudwesp vertoont dus een koekoeksgedrag. De natuur verbaast je steeds weer!

Voor u gelezen

Succes voor wilde bijen.


Het gaat niet goed met bijen en andere bestuivende insecten.
80% van onze eetbare gewassen en wilde planten is van bestuiving afhankelijk. Door betegeling en intensieve landbouw loopt de populatie sterk terug. Daarom ging in 2015 Groene Cirkels Bijenlandschap in Zuid-Holland van start met als doel om de sterke achteruitgang van de wilde bij te stoppen. Zij doen dit door natuurgebieden en stedelijk groen bloemrijker te maken, nestgelegenheden aan te leggen voor de bijen en bermen anders te maaien. Met succes. In 3 jaar tijd is het aantal bijensoorten in de regio met 34% toegenomen. Enkele zeldzame bijensoorten die leven in bloemrijk weidelandschap zijn zelfs teruggekeerd. Wij kunnen zelf ook wat doen. O.a. insectenhotels plaatsen als nestgelegenheid en onze tuinen te beplanten met struiken, vaste planten en wilde planten die met hun bloemen nectar en stuifmeel leveren en ook nog eens het hele seizoen mooi en nuttig zijn.
Ik vond een heel duidelijk overzicht van voedselplanten voor bijen met een indeling in soorten planten, in welk seizoen ze bloeien en in welke kleur. Dit wil ik jullie zeker niet onthouden.
Marijke Kloosterman


Wil je meer informatie over de planten voor bijen Zie overzicht voedselplanten voor bijen 

 

Om te noteren

Het hangt er even vanaf of wij van de regering toestemming krijgen om op 
22 augustus a.s. als groep mogen op te trekken.
Krijgen wij groen licht, dan gaan wij die zaterdagmorgen met Hero Moorlag wandelen in het natuurgebied ‘De Oude Kene’ – tussen Hoogeveen en Fluitenberg.
Aan de westkant van dit gebied ligt het grootste helofytenfilter van Nederland. 
De rietvelden zuiveren het water dat vanuit Hoogeveen in het filter loopt. 
In de Nieuwsflits van juli houden wij u op de hoogte. 
 

Weerspreuken over juni

1 Boeren maaien nu hun grasjes, stedelingen pakken een terrasje.
2 Het onweer in juni, zuivert de lucht.
3 In juni veel regen, komt wijngaard en bijen ongelegen.
4 Op juni komt het aan of de oogst zal bestaan.
5 Met St. Jan de wind uit het noorden, het goede weer is geboren.

Hebt u vragen of opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende Nieuwsflits, aarzel dan niet en stuur het naar Marry van de Kamp.
rmvandekamp@versatel.nl of groei.hoogeveen@gmail.com 

Mocht uw e-mailadres zijn veranderd, vergeet dan niet het nieuwe adres door te geven. Zo blijft u de digitale nieuwsbrief ontvangen.

Bent u - in deze bijzondere tijden - in de gelegenheid om met vakantie te gaan of een heerlijke fietstocht door Drenthe te maken, blijf heerlijk van tuin en natuur genieten!
Wij wensen u van harte een mooie zomer en een goede gezondheid toe.
Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.