Hoogeveen/de Wolden

Nieuwsflits december 2020

Beste leden van Groei & Bloei Hoogeveen en  De Wolden.

Op het moment als ik dit schrijf is het half november. Ik hoop dat jullie ook zo van de herfstkleuren hebben genoten. Wat een kleurenpracht, van groen naar geel, van oranje naar bruin, geweldig!!
Woensdagavond 6 oktober kwamen wij als leden van Groei & Bloei in een
‘corona proef’, aangepaste zaal bij elkaar. 
Koster Wouter Bouwhuis had het prima voor elkaar!
Alie Stoffers had een boeiende lezing over bollen in de border.
Ineke Meffert was bereid om een verslagje van deze bloemrijke avond te schrijven.

Bloemschikdemonstratie 

Voor de bloemschikdemonstratie op dinsdag, 1 december a.s. heeft het bestuur (zoals je hebt kunnen lezen in ons programmaboekje) Hans Zijlstra, bloemist uit Groningen, uitgenodigd.
Helaas, door de aangescherpte coronamaatregelen, kan deze avond niet doorgaan.
Hans toonde veel begrip en heeft aangeboden om zijn komst op te schuiven naar dinsdag, 7 december 2021.
Dat houden wij dus nog tegoed! 

Donderdag 14 januari foto inspiratieavond, door leden voor leden.

Deze foto- en filmavond wordt verzorgd door en voor onze eigen leden. 
Ben je in het bezit van mooie natuurfoto’s, -filmpjes of wil je graag wat informatie over de natuur met ons delen. geef je dan op. Je presentatie mag maximaal 10 min duren. 
Opgeven bij: Ypie Terpstra: email: yterpstra@ziggo.nl. Tel. 06-15217148
Meld jij je aan, dan het liefst per email, dan ook je telefoonnummer doorgeven! 
Omdat de zaal een ‘coronapoef’-indeling heeft, zijn de plaatsen beperkt.
Aanmelden voor de avond is verplicht.

Donderdag 28 januari ‘snert’- wandeling met Jan Mansens.

Deze morgen laat Jan ons een onbekend stukje bos in Tiendeveen ontdekken.
Het bos dat ± 100 jaar oud is, kenmerkt zich door de begroeiing van bosbes en salomonszegel, oude wijken en doorkijkjes naar het Linthorst Homankanaal. 
Met een beetje geluk zijn er ijsvogeltjes te spotten.
Wij starten om half tien bij Rob en Marijke Kloosterman Kerkweg 30 a Tiendeveen.
Uiteraard beginnen wij met koffie, vertrekken daarna gezamenlijk naar het startpunt.
Na de wandeling heeft Rob de soep en brood voor ons klaar staan.
Onkosten leden € 5,- niet leden € 7,50.
Opgave verplicht op het bekende adres van Ypie Terpstra. (zie boven)

Foto van ijsvogel door Jan Mansens

Terugblik

Avond over bloembollen met Alie Stoffers

Ypie Terpstra heeft de avond geopend en verteld dat ze na een tijdje in het bestuur te hebben meegelopen nu bestuurslid is geworden. Ze gaat Marry helpen bij het uitzoeken van de lezingen.
Alie Stoffers is vooral bezig bloembollen uit te zoeken die zo vroeg in het seizoen al wat kleur in de tuin brengen.
Als eerste vertelt ze iets over cyclamen. Er zijn voor- en najaar-cyclamen. Het meest plezier heb je van de voorjaars-cyclamen, want de herfstcyclaam (hederifolium) verdwijnt in de herfst vaak onder het afvallende blad. Ze hebben in de zomer wel een koele plek onder bomen nodig. Het zaad wordt door mieren verspreid.
Door de duo beplanting zo in te richten dat de vaste planten gaan groeien als de bollen moeten afsterven, heb je in de border geen last van zichtbaar lelijk blad. Zo zijn er mooie combinaties te maken van bijv. primula en scilla, narcis Pueblo en judaspenning.
De narcissen hebben het de laatste jaren moeilijk, omdat de zomers te droog geweest zijn. Wil je ze vermeerderen dan is extra water geven in de zomer nodig. Om de verdroging tegen te gaan scheelt het om de bollen dieper te poten; 4-5 keer zo diep als normaal.
Wat later komen de Allium’s die in combinatie van grassen erg mooi zijn. Om de bijen te plezieren zouden we een veelheid aan Allium shaerocephalon moeten planten. Klein maar fijn en kunnen overal tussen.
Alie liet ook nog een mooi paadje zien wat in het gras gemaakt is met vroege lage bolletjes. Heel veel bolletjes zijn dat voor het mooiste resultaat.
Alie heeft ons een ongelofelijke hoeveelheid mooie bollen getoond op prachtige foto’s. Te veel om op te noemen dus!!!
Een tip voor het maken van potten met meerdere lagen bollen zoals wel gedaan wordt. Het valt vaak tegen omdat het afstervend loof de volgende bloemen verstoord. Het is handiger per pot een soort te poten. Na de bloei zet je de pot op een niet te natte plek in de schaduw van de tuin en het volgend jaar is hij weer zo te gebruiken.
Alie heeft een webshop waar je planten kunt bestellen. De  tuinerieshop
Ineke

Ook interassant om te zien hoe men in de Keukenhof met de voorbereidingen bezig zijn voor komend voorjaar 2021.
https://keukenhof.nl/nl/nieuws/de-7-miljoen-bloembollen-voor-2021-komen-binnen/

Ik neem jullie mee.

Uitgelicht/ Herfst en -tuinen Carrousel

Deel 1.
Regelmatig krijg ik de vraag: Waar heb je mijn foto’s of stukje geplaatst? Ik kan ze niet vinden?
Een voorbeeld van een korte routebeschrijving.
Op de homepage (eerste scherm van de site die zichtbaar is) staat algemene info en 3 blokken met uitgelicht. Als je hierop klikt kom je automatisch in het desbetreffende artikel terecht, je hoeft niet te zoeken.
B.V. Digitale Herfst en -tuinen Carrousel 2020.  
Om de zoveel tijd ververs ik deze items om zo actueel mogelijk en direct de informatie beschikbaar te hebben.
Het bijgevoegde stappenplan zijn screenshots van een IPad, dwars genomen.

Als je naar deze pagina gaat wil ik je meenemen naar een nieuwe activiteit. De zomer tuinencarrousel is langzaam overgegaan in de herfst tuinencarrousel. We zijn de carrousel al aan het vullen maar er kan nog veel meer aan mooie foto’s bij van die prachtige herfst in de tuin of in het bos.
Heb je iets moois en wil je dit delen, stuur dat dan naar: 
Catja Strik: Email: cpmstrik@outlook.com
Nieuwsgierig geworden ga dan direct naar de pagina via deze link: Herfst en -tuinencarrousel. 

Leven in de tuin

Ja het is herfst, het kan stormen en regenen, het kan mistig en nevelig zijn of warm zonnig en van alles kun je echt genieten, maar de herfstkleuren zijn het allermooiste. In de tuin bloeien nog asters, een late guldenroede en vooral het dappere afrikaantje, wat is dat een lang bloeiende borderplant! 
Lopend door de bossen rond Ruinen is alles schitterend geel en ook al is het bewolkt dan is het toch alsof de zon schijnt. De lariksen zijn super geel, er dwarrelen blaadjes door de lucht en het pad voor je ligt bezaaid met nog meer blad. Als je dan als onder-begroeiing varens ziet en mos en paddenstoelen, dan is de herfstbeleving compleet. Herfst in het bos ruikt ook zo lekker en kruidig.
Gelukkig kunnen we veel van dit alles naar ons toehalen in de tuin. Want hoeveel struiken en bomen zijn er wel niet met mooie bladverkleuring en hoeveel prachtige bessen, die ook nog eens veel vogels trekken.
Zelf had ik bedacht dat in een hoek van de tuin een liquidamber boom met daaronder een euonymus alatus (de kurk kardinaalsmuts) en ernaast een cercis (judasboom) en een toverhazelaar fantastisch zou zijn met op de voorgrond nog wat varens en op de achtergrond een beukenhaag.
Dat was ook zo, we hebben ervan genoten zittend aan de tafel. Wel was het effect weer anders dan ik in gedachten had. Zo is de cercis nog steeds groen en de liquidamber is vooral geel en niet rood, maar wat een prachtig blad met tegenlicht en de kardinaalsmuts was geweldig. Zo rood. De toverhazelaar is nog klein maar felgeel en zal ieder jaar meer statuur hebben. De varens completeren het beeld en geven een wat geheimzinnige sfeer. Iets verderop staan een paar brunnera’s Jack Frost met hun zilverkleurig blad. In de lezing van Alie Stoffers hoorden we hoe mooi die combineren met wat hogere witte blauwe druifjes. Die zijn dus nu gepoot en zijn alvast een verrassing voor volgend voorjaar. En dan in de andere hoek van de border staan een paar nog kleine meidoorns, een Japanse esdoorn, een parrotia persica, (ijzerhout) en een lijsterbes. Heel lang hebben de bessen daar ongestoord aan gehangen, maar nu zijn de merels fanatiek bezig om ze op te eten en zijn ze zo goed als verdwenen. Dat zal natuurlijk ook met al het blad gebeuren.
En het mooie van al het gevallen blad is dat het gewoon kan blijven liggen, eerst is het nog even een mooi gekleurd dekentje, maar vooral is het een gratis toegift voor een gezond bodemleven met een fijne humuslaag.

YT

Tuin winterklaar op een andere manier.

Al meer dan 20 jaar ben ik een fanatieke tuinierster. Vaak worden verschillende technieken uitgeprobeerd. Soms valt dat goed andere keren minder. In mijn vorige tuin ben ik op een gegeven moment overgestapt op het helemaal mooi opruimen van de tuin voordat het winter werd. Waarom vraag je je af? Omdat ik absoluut niet van slakken houd en ze liepen met bosjes door de tuin. Ze vraten heel veel op.
In mijn nieuwe tuin begon ik ook met ieder jaar een stevige schoonmaak voor de winter. Weer als reden de slakken. 
‘s Avonds tijdens mijn wandelingen met de honden hoorden we overal gescharrel. Soms plukten we er een van het midden van een drukke straat, egeltjes. Ondertussen zag ik menig groene tuin in een stenen oase veranderen. Oase is hier niet het juiste woord, eerder een woestijn.
De egeltjes bleven ondanks de wandeling over die stenen woestijn toch mijn tuin bezoeken. Wat extra hulp konden ze daarom wel gebruiken. Het egelhuis (pas 2 jaar oud) had het loodje gelegd en is vervangen door een mooi nieuw exemplaar, direct eentje die waterdicht is. Het staat op een rustig plekje in de tuin onder een berg bladeren en heel veel bladeren er omheen. Het wordt bezocht en is al ingericht. Of de egel hier gaat overwinteren is even de vraag
Iedere avond wordt mijn tuin bezocht en er wordt af en toe ook flink herrie gemaakt. Laatst ‘s nachts een hoop lawaai en geschuif. Een egel had een muizenval (met muis erin) gevonden en was van de pindakaas aan het snoepen. Dus muizen worden niet meer gevangen. 
Sinds 2 jaar ruim ik mijn tuin niet meer op. Alle bladeren die afvallen worden in de border gegooid. Pas in het voorjaar wordt het opgeruimd. Volgend voorjaar wordt ook de begroeiing om het egelhuis aangepast om een nog betere plek te creëren.
Dus je begrijpt ik laat mijn tuin lekker liggen. Dit bladerpakket is een warme deken voor een koude winter. Ondertussen worden de rottende bladeren o.a. bewerkt door wormen, pissebedden en zwammen en slakken. Die op hun beurt ervoor zorgen dat mijn grond de nodige voedingsstoffen krijgt en gezond blijft. Dit doet de natuur gratis voor mij, geen potje nodig. In het volgende jaar kunnen, de egels, vogels en andere kleine dieren lekker hun kostje bij elkaar scharrelen, er is dan genoeg voedsel voor ze te vinden. 

CS

Afscheid van de zomer

Het is half november - echt herfst. 
Een mistig landschap, waarin grote krachtige bomen hun blad al hebben laten vallen. En daar staat dan nog deze dappere stokroos met zijn laatste bloemen in heldere maar toch tere kleuren. Een waardig afscheid van een bijzondere zomer.

MK

Bloemschiklessen

Op maandag, 19 oktober hadden we weer een bloemschikles. Iedereen is blij om elkaar weer te zien. We leren van elkaar en genieten van het bezig zijn en de bloemwerken. In de ‘Weideblik’ huren we de grote zaal; er is genoeg ruimte om voldoende afstand te houden. Helaas moest de ‘Weideblik’ na de persconferentie weer 14 dagen dicht. Wij hopen dat we binnenkort weer kunnen starten met elkaar ontmoeten en ons bloemschikken. Aan het einde van de avond is het altijd verrassend om met een mooi zelfgemaakt stuk naar huis te gaan.
 

Fotogroep Groei & Bloei

Ondanks de coronatijd heeft de fotogroep van Groei & Bloei niet stil gezeten.
Omdat de deelnemers als groep nu niet bij elkaar konden komen en de digitale tuinen carrousel deze zomer een succes genoemd kon worden, hebben zij met elkaar de herfstkleuren in hun tuin vastgelegd. Deze zijn op de site van Gr. & Bl. te bewonderen.
Ook de opdracht fotografeer ‘oranje’ is een verrassende collage geworden.
Zie: Opdracht oranje in de tuin.
Nu is de opdracht: fotografeer laantjes, paadjes en steegjes!
Het is best bijzonder, elkaar niet te ontmoeten en toch zo met elkaar bezig te kunnen zijn.

Weerspreuken over december

1.    December zacht en dikwijls regen, geeft weinig hoop op rijke zegen.
2.    Zo heet het is in juni, zo koud is het in december.
3.    Juniweer – decemberweer, onthoud dat nou voor ene keer.
4.    Regent het in september, dan valt Kerstmis in december
5.    Onthoud van ’t oude jaar alleen de beste dagen en spring met nieuwe moed het nieuwe jaar
       tegemoet.
6.    Donder in decembermaand, belooft veel wind in 't jaar aanstaand.

Zijn er eventuele vragen of opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende Nieuwsflits, aarzel dan niet en stuur het naar Marry van de Kamp.
rmvandekamp@versatel.nl of info@hoogeveen.groei.nl 

Hebben we geen correct e-mailadres van je, vergeet dan niet het nieuwe adres door te geven. Zo blijf je de digitale nieuwsbrief ontvangen. 
Wij wensen jullie een prachtige decembermaand toe! Het verval in je tuin kan zeer boeiend zijn qua herfstkleuren.
En zoals altijd; blijf heerlijk van tuin en natuur genieten!
Heb je een mooie herfst- winterfoto van je tuin en wil je die graag met alle Groei & Bloeiers in Hoogeveen delen, stuur deze foto dan naar Catja.
Email: cpmstrik@outlook.com
Catja verzorgt onze website; zij kan er dan een digitale herfst- wintertuinen-carrousel 
van maken.
Een hartelijke groet van Catja, Grietje, Marijke, Ypie en Marry.
Het boekje/nieuwsflits en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders.

Het boekje / nieuwsflits en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onze adverteerders.