Hoogeveen/de Wolden

Nieuwsbrief november 2019

Beste Leden van Groei & Bloei afdeling Hoogeveen en de Wolden.

Met onze tweede ledenavond in het vooruitzicht, voor u de laatste nieuwtjes van Groei & Bloei Hoogeveen.

Wij kunnen u (met trots) vertellen dat ons prachtig uitgegeven jaarprogramma veel complimenten heeft gekregen. Dank daarvoor!!

 

Herfstwandeling Dwingelderveld, 24 oktober


Op 24 oktober nam ik deel aan een begeleide herfstwandeling over het Dwingelderveld. Het was mijn eerste excursie met Groei en Bloei. Het startpunt was bij de Boslounge en daar trof ik op de parkeerplaats een groep aan van 20, 25 personen. Allemaal zestig plussers, zo te zien. Behalve een grote man, in schutkleuren met een forse hoed op. Dat moest wel de boswachter zijn, Jan. En ja, het klopte. Verder zag ik wat mensen die ik al kende van de fotogroep, waaronder Tineke en Marry, die de excursie vanuit Groei en Bloei ondersteunde. Ook leerde ik Catja kennen, met wie ik al mailcontact had gehad. Ik vraag me wel eens af waarom er zo weinig jongere mensen op dit soort excursies afkomen. Is het omdat ze er nog geen tijd voor hebben en de pensionado’s wel? Of is tuinieren en natuurbeleving een uitstervende hobby?
De ontvangst was hartelijk. Ik kreeg koffie en koek. En er was een open sfeer. Je kon je makkelijk bij mensen aansluiten en in gesprek raken. Maar al snel vertrokken we over het betonnen voetpad dat in een kring om de Boslounge loopt. De focus lag op paddenstoelen. Dat werd meteen duidelijk. En niet ten onrechte. Overal waren er paddenstoelen en zodra je buiten het pad trad, moest je oppassen waar je je voeten zette. De overvloedige regen zal er zeker aan bijgedragen hebben. Dat dacht ook de boswachter.
De excursie verliep een beetje anders dan ik verwacht had. Ik had gedacht dat we achter de boswachter aan zouden wandelen, dat hij ons regelmatig zou wijzen op interessante paddenstoelen en dat we al doende een vijf, zes kilometer zouden wandelen. Niet dus. Zodra we een honderd meter gewandeld hadden en de eerste paddenstoelen hadden bekeken, begon de groep uiteen te vallen in kleine steeds weer wisselende groepjes. Deze groepjes begonnen met groot enthousiasme en de nodige behoedzaamheid het bos rond het pad af te zoeken. Wie iets moois vond, meldde dit weer aan de anderen, zodat zij ook de vondst konden zien en fotograferen. Ook werden er veel ervaringen uitgewisseld, zodat je goed van elkaar kon leren. En iedereen was actief en enthousiast, slecht ter been of niet. Zo zagen we heel veel moois, maar vorderden langzaam, zodat we na een twee uur wandelen nog geen twee kilometer hadden afgelegd. Geen wandeltocht, maar een speurtocht. 
De oogst aan paddenstoelen was rijk. We hebben veel soorten gezien, fraaie exemplaren ook. En ook een aantal soorten die ik nog nooit gezien had. Ik weet al die soorten niet zo precies, ik onthoud de namen niet meer zo goed.  Maar om een paar soorten te noemen die indruk op me maakten; de porseleinzwam, de stinkzwam, de sponszwam, de reuzenzwam, de russula en de dennenvoetzwam. En het opmerkelijke is, ik heb dat pad al honderden keren begaan, wandelend, joggend of speurend. Maar ik heb er nog nooit zoveel moois gezien en er nog nooit zo’n plezier aan gehad. ‘Samen speuren’ bevalt me uitstekend. Met dank aan boswachter Jan en Marry, die deze tocht georganiseerd en begeleid hebben. 
Frits Harinck

Verwondering

Ook in mijn tuin is het herfst. Ik wil er nog niet aan, want ik houd van groei en beweging en kleur in de tuin. Dus ga ik naarstig op zoek naar plaatjes waarmee ik het tuinseizoen nog even vast kan houden voor alles weer stil wordt en in rust gaat.
De herfstasters bloeien nog volop maar het blad van de eiken, beuken, de walnoot en de tamme kastanjes valt al en laat een dik tapijt van blad op de grond achter. Ik voel me weer even kind en loop sloffend en genietend door het dikke bladerenpakket.
De afrikaantjes bloeien dapper door en vormen een mooi plaatje met het blad van de braam. Wat is er nog veel kleur.

Het paars van de Callicarpa, geel van de sierkwee en rood van de malus, het sierappeltje. De walnoten zijn gevallen, maar voor het grootste gedeelte verdroogd en wat niet verdroogd is, is genuttigd door de eekhoorn. Mooi om te zien dat die zomaar in mijn tuin zit en wat een gratie als die van tak naar tak zweeft. Pech voor mij, geen walnoten. Maar de tamme kastanjes met hun stekelige bolsters vallen dit jaar in overvloed en maken het notenseizoen weer helemaal goed.

Door het lage licht wat dwars door het verkleurende blad schijnt zijn de herfstkleuren sprankelend mooi.
Het beige-wit van de Miscanthuspluimen samen met het rood van de Japanse esdoorn en het in kleur verlopende trio van het schildblad met zijn weerschijn in de vijver.

Maar plotseling werd mijn aandacht getrokken door iets heel kleins. Ik zag het bijna over het hoofd. Een zaadje van de stokroos was ontsproten in zijn eigen zaaibedje. Gewoon uit de zaaddoos die nog aan de plant zat. En even later vond ik nog zo’n wondertje. Een papaverbol begroeid met zijn eigen zaadjes.

Lente in de lucht. Verrassing en verwondering, waardoor ik zoveel vitale tuinvitamientjes heb binnen gekregen dat ik de winter wel doorkom.
Marijke Kloosterman.

Kerstdemo

Op dinsdag 26 november komt bloemschikker Falko Wolters een kerstdemonstratie geven.

Altijd verrassend om te zien hoe een werkstuk gemaakt wordt. De prachtige stukken worden na afloop verloot.

De avond wordt gehouden in het Herman Bavinckhuis Stoekeplein 4 Hoogeveen.

Aanvang 19.45 uur om 19.15 is de zaal open.

 

 

Fotogroep

Ook een leuk “weetje” dat de fotogroep met foto’s van ROEST exposeert in het Jannes van der Sleedenhuis, Valkenlaan 5 te Hoogeveen.

 U kunt de foto’s bewonderen op de tweede en derde verdieping.

Op de begane grond exposeert Kunstgroep Noord met als thema: fotografeer als Rembrandt

 

Voor een overzicht van alle activiteiten en leuke weetjes, kunt u terecht op de website;

https://hoogeveen.groei.nl

Heb je vragen of opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, aarzel dan niet en stuur het bericht naar

https://groei.hoogeveen@gmail.com

Dan kijk ik, Marry, of het geplaatst kan worden. Mocht je e-mailadres zijn veranderd, vergeet dan niet het nieuwe adres door te geven. Zo blijf je de digitale nieuwsbrief ontvangen.

 

Allen een hartelijke groet,

Catja, Grietje, Marijke, Marry.